Această inițiativă se alătură rețelei ibero-americane de inspecții ale muncii înființată la Valencia în noiembrie 2022 A beneficiat de sprijinul a 19 țări participante Acesta va permite schimbul de informații și povești de succes pentru oamenii care lucrează Declarația ministerială a susținut, de asemenea, la inițiativa spaniolă, negocieri colective ecologice pentru a garanta tranziția durabilă în spațiile productive În plus, a recunoscut necesitatea realizării unor salarii minime adecvate Republica Dominicană, 10 februarie 2023.- Secretarul de stat pentru Ocuparea Forței de Muncă și Economie Socială, Joaquín Pérez Rey, a participat la a IV-a Conferinţă Ibero-Americană a Miniştrilor Muncii şi cea mai înaltă responsabil de securitate socială care a fost deținută în Republica Dominicană. La conferință au participat și Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Organizația Ibero-Americană de Securitate Socială (OISS).

Pérez Rey a prezentat diferite lucrări și a susținut întâlniri bilaterale în care a ridicat propunerea Spaniei de a crea o Rețea Ibero-Americană de Servicii Publice de Ocupare a Forței de Muncă care să permită promovarea cooperării și colaborării în schimbul de informații și date, precum și de experiențe și instrumente tehnologii care îmbunătățirea managementului politicilor active de ocupare a forței de muncă pentru a promova obiectivul comun de îmbunătățire a capacității de angajare a lucrătorilor și promovarea ocupării decente.

Propunerea a fost foarte bine primită și a primit sprijinul celor nouăsprezece țări participante la întâlnirea internațională.

Declarația de la Punta Cana

Prin Declarația de la Punta Cana, țările participante au susținut în mod expres inițiativa spaniolă de a crea în cadrul Conferinței Ibero-Americane, un Rețeaua Ibero-Americană de Servicii Publice de Ocupare”, prezentat la această IV Conferință.

Sprijinul pentru această nouă inițiativă coincide și cu recunoașterea de către miniștrii muncii și înalților funcționari ai asigurărilor sociale a relevanței activității Rețeaua Ibero-Americană a Inspecțiilor Munciiînființată în noiembrie 2021 în cadrul Organizației Internaționale a Muncii (OIM) la Valencia, inițiativă promovată și de Spania și care are sprijinul maxim al Ministerului Muncii și Economiei Sociale.

Un alt dintre aspectele evidențiate în Declarația ministerială la inițiativa Ministerului Muncii și Economiei Sociale este importanța dezvoltării strategiilor și politicilor care să stabilească tranziția justă către economii și societăți durabile din punct de vedere ecologic pentru toți oamenii, ca axă transversală.

Printre aceste măsuri se remarcă „negociere colectivă verde”, un angajament ferm al delegației spaniole, ca contribuție a partenerilor sociali prin contracte colective și reglementări pentru garantarea tranziției durabile în spațiile productive.

Necesitatea de a continua revizuirea salariilor minime care permit standarde decente de trai pentru muncitorii din zona ibero-americană a avut și sprijinul țărilor participante.

Printre acordurile adoptate, în conformitate cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, se numără promovarea măsurilor care favorizează încorporarea femeilor în lumea muncii, în special în carierele STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), extinde protecția țările în care lucrătorii relocați își desfășoară activitatea, promovează dialogul social și garantează respectarea libertății sindicale pentru a consolida guvernarea lumii muncii și a sublinia rolul guvernelor ca actori sociali fundamentali.

Întâlniri bilaterale

Joaquín Pérez Rey a menținut, de asemenea, un program intens de întâlniri bilaterale.

Într-o atmosferă de mare armonie, secretarul de stat pentru ocuparea forței de muncă a avut o întrevedere cu ministrul Muncii din Columbia, Gloria Inés Ramírez Ríos, cu care a împărtășit experiența spaniolă în reforma muncii și alte politici de interes comun în cadrul progresului înregistrat în drepturile lucrătorilor. Ambii și-au exprimat dorința clară de a consolida relațiile sociale și de muncă dintre ambele guverne.

Întâlnirea cu ministrul Muncii din Republica Dominicană, Luis Miguel De Camps García, țară care și-a asumat organizarea întâlnirii în timp record, a întărit legăturile de colaborare și înțelegere dintre ambele țări. Ambele au trecut în revistă relațiile socio-laboratoare bilaterale, în special în domeniul lucrătorilor casnici, și s-au angajat să aprofundeze colaborarea între Inspectoratele de Muncă respective.

Cu secretarul adjunct ibero-american Marcos Pinta Gama, care și-a transmis sprijinul și recunoștința pentru inițiativele propuse, în special pentru crearea Rețelei Ibero-Americane a serviciilor publice de ocupare a forței de muncă.


Sursa: Trabajo lansează o rețea ibero-americană de servicii publice de ocupare a forței de muncă