Comunitatea Madrid și-a anunțat astăzi Premiile pentru Cultură, distincții cu care Executivul regional recunoaște, la cea de-a 21-a ediție, traiectoria și munca intelectualilor și artiștilor a căror activitate a avut un impact semnificativ asupra realității socioculturale a regiunii. Premiile, care au treisprezece categorii, sunt onorifice și au fost acordate prin Ministerul Culturii, Turismului și Sportului.

La secțiunea Arte cinematografice și audiovizuale, premiul a revenit actriței Concha Velasco, artistă distinsă cu Premiul Goya de Honor în 2012; Premiul Național de Teatru în 2016; Medalia de aur a Academiei de Film în 2003 și Medalia de aur a meritului la muncă în 2008, printre alte recunoașteri. Velasco și-a dezvoltat cariera de aproape 70 de ani, culegând aplauzele publicului din teatru, film și televiziune.

Romancierul, eseistul, editorialistul, editorul și poetul Andrés Trapiello a fost ales la categoria Literatură. Autor al monumentalului Salón de pasos perdidos, cu 23 de volume publicate până acum, Trapiello și-a îmbinat enorma sa producție literară cu o viață intelectuală dedicată. Printre alte decorații, în 2003 a primit Premiul Nadal pentru Los amigos del crimen perfecto. În cele mai recente lucrări ale sale, Madrid și Madrid 1945. Noaptea celor patru căi, el aduce un omagiu capitalei și istoriei ei.

Categoria Teatru i-a revenit dramaturgului din Valladolid, José Luis Alonso de Santos, autor a aproape cincizeci de lucrări în premieră cu mare apreciere a criticii și a publicului, printre care Bajar al moro, La estanquera de Vallecas și Salvajes, toate trei duse la cinema. Premiul Național de Teatru în 1986 și Premiul Max Honor în 2022, printre altele, a scris versiuni ale operelor clasice, a regizat piese și a publicat cărți de teorie a teatrului.

La Dance, Executivul regional l-a premiat pe Jesús Carmona, bailaor și coregraf catalan care deține, printre altele, Premiul Național de Dans 2020; Premiul Max 2022 pentru cel mai bun spectacol de dans pentru Baile de Bestias; Premiul Max în același an pentru cel mai bun interpret al acelui gen artistic și Premiul Benois de la Danse în 2021, printre altele. Creator și interpret, Carmona a fost primul dansator al Baletului Național al Spaniei și, ulterior, și-a creat propria companie.

Muzicologul și directorul artistic Albert Recasens a fost recunoscut de Comunitatea Madrid la categoria Muzică clasică a Premiilor pentru Cultură. În 2005 a început proiectul de recuperare a moștenirii muzicale spaniole odată cu înființarea La Grande Chapelle și a casei de discuri Lauda, ​​cu care face publicitatea lucrărilor inedite ale marilor maeștri ai secolelor XVI-XVIII. Prin acest premiu se evidențiază contribuția pe care Recasens o are în diseminarea și cunoașterea patrimoniului muzical istoric.

În Muzica Populară, premiul a revenit casei de discuri independente Subterfuge Records, fondată în 1989 de Carlos Galán și, de atunci, o referință în cultura underground a țării. Compania, cu sediul la Madrid, a promovat carierele muzicale ale unor artiști și grupuri precum Dover, Fangoria, Los Fresones Rebeldes, Mastretta, Sexy Sadie sau, mai nou, Anni B Sweet, McEnroe, Corizonas și Cycle.

Premiul Patronaj, o secțiune recent creată, a revenit Fundației María Cristina Masaveu Peterson, care reunește în colecția sa unul dintre cele mai importante fonduri private de artă din Spania și colaborează cu instituții în diseminarea și cunoașterea artei naționale și internaționale. Lucrări ale unor artiști prestigioși precum El Greco, Gerung, Ribera, Murillo, Zurbarán, Goya, Sorolla, Casas, Picasso, Braque, Miró, Dalí, Warhol și Barceló, alcătuiesc Colecția Masaveu. Fundația a donat recent sculptura Julia, de Jaume Plensa, Madridului.

Designerul Ana Locking a câștigat Premiul Cultură la categoria Modă. Medalia de aur pentru meritul în arte plastice în 2021 și premiul național de design vestimentar în 2020, Ana Locking, cu o carieră extinsă de la sfârșitul secolului al XX-lea, este și femeie de afaceri și fotograf și se remarcă prin capacitatea ei de a evolua canoanele frumuseții. bazat pe combinația dintre design, estetică și contemporan.

La categoria Gastronomie, Comunitatea a recunoscut cariera bucătarului Pepa Muñoz, care, de la El Qüenco de Pepa din cartierul Chamartín din Madrid, face din calitate semnul distinctiv al restaurantului său. Livada Ávila, mâncarea din Madrid și grija și respectul pentru produsele de sezon sunt câteva dintre ingredientele care marchează propunerea gastronomică a lui Muñoz.

Rezidentă în Spania din 1967, artista austriacă Eva Lootz a fost recunoscută cu Premiul pentru Cultură la categoria ei de Arte Plastice. Cu o carieră de o jumătate de secol, Lootz și-a expus lucrările în principalele muzee contemporane, instituții care, precum Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, au lucrări ale artistei în colecțiile lor.

De asemenea, torerul Julián López Escobar, El Juli, a fost distins, în acest caz, cu Premiul pentru Cultură la categoria sa Taurin. Taurorul, care în 2023 sărbătorește cea de-a 25-a aniversare a alternativei sale, este o referință în arta luptei, ajungând în fruntea clasamentelor în 1999, 2000 și 2002. Născut la Madrid în 1982, a primit Medalia de Aur pentru Arte Plastice în 2016. , devenind una dintre figurile incontestabile ale Fiesta de los Toros, declarată Bun de Interes Cultural în 2011.

La rândul ei, artista Paula Anta a fost recunoscută la secțiunea Fotografie. Cu expoziții individuale și colective din 2012, lucrarea Anei se concentrează pe relația dintre natură și artificialitate legată de acțiunea ființei umane. Doctor în Arte Plastice la Universitatea Complutense din Madrid, poezia imaginilor sale are capacitatea de a captiva privitorul.

În cele din urmă, Comunitatea Madrid i-a acordat Premiul pentru Cultură la categoria Patrimoniu istoric lui Florentino Rueda, vicar general al Episcopiei de Alcalá de Henares până în iulie a acestui an și, în prezent, delegat episcopal pentru patrimoniul istoric al provinciei bisericești din Madrid. . În acest caz, se remarcă munca sa în apărarea și conservarea moștenirii culturale ecleziastice pe care Rueda a desfășurat-o de-a lungul întregii sale cariere.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid recunoaște traiectoria și munca artiștilor și intelectualilor cu Premiile XXI Cultură