Presiunea poliției pentru a reduce activitatea criminală legată de furtul de ceasuri de lux din Barcelona a făcut ca din ultima lună mai departe 206 hoți specializați în acest domeniu au fost arestați. În luna mai anul trecut, Regiunea Metropolitană de Poliție Barcelona a promovat gruparea Titani, specializată în acest tip de furt, care împreună cu Unitatea Teritorială pentru Recidivi Multiple a DIC Barcelona și grupurile de criminalitate urbană ale Mossos d’Esquadra și Gărzii Urbane au a lucrat intens la depistarea acestor persoane și arestarea lor, minimizând impactul acestor fapte infracționale, care în această perioadă au reprezentat 7,5% din totalul jafurilor violente înregistrate pe drumurile publice.

. )Odată cu revenirea la normalitate după pandemie, a fost depistat un nou fenomen care se manifestase în cursul anului 229. Este vorba despre furtul de ceasuri de lux, strâns legat de turism, care a reapărut în această vară. Aceasta este o problemă de securitate care nu afectează doar Barcelona, ​​ci se manifestă și în principalele orașe naționale și internaționale cu impact turistic puternic.

Cele mai recente cercetări efectuate de termenul de UTI Multireincidents al DIC Barcelona asupra unui grup infracțional specializat în această activitate infracțională a însemnat desființarea acestui grup cu arestarea a cinci persoane și încă două au fost identificate și au mandate de percheziție și arestare. Această cercetare a fost realizată în două etape. Prima s-a soldat cu arestarea a trei bărbați, din , și 42 ani, ca a presupuși autori ai patru infracțiuni de tâlhărie cu violență, două infracțiuni de vătămare ușoară și una de apartenență la un grup infracțional și intervenția de bani, ceasuri și jumătate de kilogram de hașiș care au fost localizate în cele două intrări și percheziții în două imobile . Cea de-a doua fază, care a avut loc în această săptămână, s-a încheiat cu arestarea în Santa Coloma de Gramenet a încă două persoane și identificarea altor două asupra cărora a fost emis un mandat de percheziție și arestare.

Limitarea acțiunii penale cu ordine de restricție

Pentru prima dată, în acest domeniu, judecătorul a emis un ordin de restricție pentru doi dintre deținuți cărora le este interzis să se apropie de un hotel central din Port Olímpic și de Cazinoul din Barcelona. Cei arestați au profitat de prezența turiștilor în restaurante și cluburi de noapte de pe Waterfront din Barcelona pentru a se organiza și a acționa.

Hoții au folosit același modus operandi la momentul săvârșirii faptelor: unul dintre presupușii autori a ajuns în zonă într-un vehicul – care este cel folosit de către evada- și ajutat de alți membri a efectuat sarcini de supraveghere și de detectare a unei posibile victime. Odată ce l-au detectat, încă doi membri au intrat în acțiune. Unul punea o întrebare sau cerea o țigară de la victimă, iar celălalt îl ataca violent pentru a-i fura ceasul. În orice moment, deținuții au fost conectați prin telefon mobil sau căști pentru a comunica și a încerca să se sustragă prezenței poliției.

Cei trei deținuți în prima fază din ancheta au fost eliberati dar la acest moment de cand au fost arestati nu au fost arestati sau identificati, ceea ce ar putea avea legatura cu momentul in care au plecat din tara.

Și adevărul este că fenomenul de furt de ceasuri de lux este global și afectează principalele capitale mondiale cu o prezență puternică a turismului. Acest fapt înseamnă că grupurile criminale specializate care activează în această zonă sunt itinerante și că, în fața presiunii poliției, părăsesc țara pentru a evita arestările și eventualele condamnări.

. Grupul Titani, un grup pentru stoparea acestei modalități criminale

Cu scopul de a aresta autorii furturilor violente de ceasuri din oraș și de a opri activitatea lor infracțională, Regiunea Metropolitană de Poliție Barcelona a lansat la sfârșitul lunii mai un grup specializat în investigarea acestui tip de infracțiuni. Grupul Titani, format din anchetatori de la diferite secții de poliție din oraș și coordonat de DIC din Barcelona, ​​a lucrat în coordonare cu Grupurile de Crimă Urbană desfășurate în principalele zone în care este detectat acest fenomen și cu UTI al DIC Barcelona

care se ocupă de efectuarea de investigații în care în spate se află grupuri organizate specializate.

De cinci luni, anchetatorii și-au concentrat activitatea asupra acestui fenomen, investigând faptele penale și identificând autorii tâlhăriilor care au fost legați și de alte fapte penale. Din mai, când a fost creat, până la din octombrie, agenții Titani Group au rezolvat 78 au făcut și au arestat persoane.

Anchetatorii au luat, de asemenea, instrucțiuni pentru un total de 16 arestări efectuate in fraganti de echipele de poliție pe drumurile publice și au lucrat la identificarea presupușilor autori de furturi de ceasuri care nu au putut fi arestați la momentul furtului. Aceste ultime investigații efectuate au generat mai multe mandate de arestare pentru persoanele identificate, ceea ce a permis ofițerilor în civil și în uniformă care lucrează la teren să le aresteze în cadrul Planului Tremall.

Crearea acestui grup specializat confirmă rezultatele bune în abordarea acestui fenomen pe care îl manifestă în orașe cu mare impact turistic si mai ales vara deoarece odata cu venirea frigului se reduce posibilitatea pe care o au hotii de a detecta ceasurile si de a le fura.

Mossos d’Esquadra mențin Planul de acțiuni Tremall în lupta împotriva recidivei multiple care operează în orașului și care comite tâlhărie violentă pe drumurile publice și furturi prin grupurile de criminalitate urbană ale diferitelor secții de poliție și Grupul Regional de Criminalitate Urbană. UTI al DIC Barcelona se ocupă de investigațiile legate de grupuri criminale organizate specializate și adesea cu o mare mobilitate geografică. Cea mai recentă anchetă a avut ca rezultat destructurarea unui grup format din 7 persoane care au acționat în această vară.

Zona de comunicații

Barcelona, ​​​​ octombrie din

450602 Sursa: 450602 Presiunea poliției în lupta împotriva furtului de ceasuri de lux din Barcelona s-a soldat cu arestarea a 206 persoane din luna mai trecută până în prezent