Institutul Catalan al Femeii (ICD), de pe lângă Departamentul de Egalitate și Feminisme, a primit 172 solicitări pentru Rapoarte de impact asupra genului (IIG) în timpul primele cinci luni ale 2022. Creșterea cererilor este remarcabilă față de cererile primite în ultimii ani. În doar 5 luni, a fost depășit numărul total de solicitări de raport primite pe 2020, care au fost 58, și aproape a egalat totalul de 2021, 176. Dacă cererile sunt comparate cu aceeași perioadă a ultimilor ani, în primele 5 luni de 2020 au fost primite 58 cereri și, din ianuarie până în mai de 2021, 50, foarte departe de cele 176 care au primit aceasta 2022.

„Sprijinul și conștientizarea pe care Institutul Catalan al Femeii le-am oferit guvernului în ultimul an este cheia pentru înțelegerea acestei creșteri a cererilor” , a declarat directorul ICD, Neus Pociello Cayuela. Creșterea cererilor este un răspuns la cererea de transversalitate în materie de gen și echitate care se solicită Guvernului în această nouă etapă a legislativului, în care transformarea feministă este una dintre axele Planului de Guvernare. „Mandatul transformării feministe, care a fost inițiat de Ministerul Egalității și Feminismului, este ca perspectiva feministă să pătrundă în toate politicile publice” , a spus Pociello.

IIG, care sunt obligatorii în Administrație, dar nu sunt obligatorii, însoțesc un proiect de normă, prevedere sau politică aprobată și executată de Guvern, pentru a încorpora transversalitatea perspectivei de gen și a femeilor și pentru a îmbunătăți eficacitatea și eficiența politicilor publice. Astfel, înainte de aprobarea unei noi inițiative, trebuie să se asigure că aceasta include perspectiva de gen și perspectiva diversității femeilor, nu introduce discriminare directă sau indirectă pe criterii de gen și are un impact pozitiv asupra egalității efective a femeilor și bărbaților. .

ICD a sensibilizat și a diseminat diferitelor departamente importanța încorporării perspectivei de gen în managementul public și, în acest sens, obligația și relevanța solicitării IIG în procesul de prelucrare a textelor care inovează legislația. sistem, cu scopul de a asigura includerea perspectivei de gen. Datorită acestei sarcini, departamentele sunt mai conștiente de existența și sunt mai conștiente de necesitatea IIG-urilor.

„ICD este cheia în transversalizarea perspectivei de gen în toată acțiunea publică: trebuie integrată în proiectarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea tuturor politicilor”, a spus Pociello. În acest sens, „Rapoartele de impact de gen pe care le realizăm de la ICD ne permit să evaluăm și să consiliem asupra tuturor regulilor și politicilor pe care le realizăm de la Generalitat” , a continuat directorul.

Caracteristicile rapoartelor de impact de gen

Rapoartele analizează inițiativele legislative, regulile, prevederile și politicile aprobate și implementate de Guvernul, atât formal, cât și politic, pentru a facilita încorporarea activă a obiectivului egalității între femei și bărbați în intervențiile publice.

Se fac propuneri si unitatilor care promoveaza standardul, pentru a le evalua corespunzator si a determina in ce masura si cum sunt incorporate in textele depuse inainte de a-si continua procesul. Astfel, raportul de impact de gen include obiective care au legătură cu calitatea politicii în sine bazată pe garantarea drepturilor omului.

Rapoarte obligatorii care trebuie luate în considerare

IIG este un raport obligatoriu, dar fără caracter obligatoriu. Totuși, diferite opinii ale Comitetului juridic consultativ precizează că, pe lângă faptul că organul care propune prevederea poate sau nu să încorporeze recomandările sau sugestiile formulate în textul normei, acestea trebuie să fie evaluate în mod corespunzător în dosar, și este considerate necesare pentru a motiva acceptarea sau respingerea afirmatiilor formulate, in principal pentru ca sunt rapoarte obligatorii.

Prin urmare, totul si ca propunerile facute in acesta nu sunt neaparat obligatorii, este important ca unitatile promovarea regulilor, prevederilor sau politicilor au timp să le evalueze în mod corespunzător și să determine în ce măsură și cum sunt încorporate în textele prezentate mai sus, că își continuă procesul, precum și să motiveze acceptarea și/sau respingerea acestora și să clarifice orice îndoieli care pot apărea cu ICD, care este emitentul IIG.

Sursa: Catalan Institutul Femeii primește 176 solicitări de Rapoarte de la I. impact de gen în doar 5 luni