„Acest lucru va fi mai ușor pentru fermierii și fermierii noștri să își planifice recoltele și producția pentru următoarea campanie”, a spus ministrul. În plus, Guvernul va putea continua cu procesarea pachetului legislativ care va însoți implementarea Planului și care va însemna cea mai ambițioasă revizuire a cadrului de reglementare agroalimentar din Spania din ultimele decenii.

Luis Planas a participat astăzi, la Bruxelles, la Consiliul de Miniștri ai Agriculturii și Pescuitului al Uniunii Europene, în care, printre altele, statele membre au analizat stadiul strategiei naționale. planurile Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2027-2027.

Ministrul a apreciat oportunitatea acestei dezbateri, deoarece fermierii și fermierii au nevoie de un semnal clar că ne îndreptăm către un scenariu de certitudine în PAC. Ministrul a ținut să mulțumească Comisiei pentru colaborarea extraordinară pe care a oferit-o Spaniei, care a făcut posibilă prezentarea, în luna decembrie a anului trecut, a unui Plan Strategic foarte echilibrat, care s-a perfecționat în ultimele luni și pentru care a primit deja autorizație de la Comisia Europeană să trimită versiunea finală, ultima din iulie, „după o discuție lungă, fructuoasă și foarte pozitivă”, și care va avea ca rezultat, în termen de șase săptămâni, aprobarea sa formală.

Ministrul va oferi președinției cehe colaborarea Spaniei în vederea lucrărilor care urmează să fie desfășurate în următoarele șase luni, în special pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina în ceea ce privește securitatea alimentară și sustenabilitatea agriculturii .

După cum a precizat el, „seceta pe care am suferit-o în ultimele luni a determinat o reducere a producției mondiale de cereale pentru următoarele ma campanie”, care va da naștere unei piețe foarte stresate și strânse, cu o mare volatilitate a prețurilor. Totuși, acesta a asigurat că nu ne confruntăm cu o problemă de aprovizionare cu materii prime în cadrul Uniunii Europene, întrucât am diversificat sursele de aprovizionare.

De asemenea, a apreciat măsurile de sprijin stabilite, atât la nivel național, cât și la nivel comunitar, care vor contribui, fără îndoială, la atenuarea efectelor economice și sociale asupra fermelor.

În orice caz, a reiterat Planas în Consiliul să fie flexibilizată în continuare posibilitatea utilizării în continuare a terenurilor necultivate și rotația culturilor pentru a asigura producția în această campanie.

Ha și-a exprimat solidaritatea și sprijinul Guvernului pentru toți oamenii care luptă împotriva incendiilor forestiere care au loc în aceste zile în Spania, care ne afectează grav fermierii, fermierii și zonele rurale.

Spania și-a exprimat angajamentul la propunerea de regulament privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare care pre pentru Comisie, cu scopul de a reduce utilizarea substanțelor care au cel mai mare efect secundar asupra mediului.

În acest sens, Planas a solicitat transparență, adică , că pentru a cunoaște ce obiective are fiecare stat membru, este necesar ca conținutul propunerii să fie specificat foarte clar. Ministrul a subliniat ca una dintre problemele prioritare faptul că statele membre cunosc procedura de calcul și cifrele care rezultă din aplicarea obiectivelor de reducere.

Cu privire la domeniile luate în considerare sensibil, ministrul va cere să fie luate în considerare particularitățile modelelor de producție agricolă, care, în cazul Spaniei, sunt foarte diversificate. Spania are multe zone incluse în Rețeaua Natura, a căror conservare este esențială, „dar trebuie să luăm în considerare compatibilitatea și utilizările agricole care sunt necesare activității economice și, în cele din urmă, pentru supraviețuirea zonelor noastre rurale.”A solicitat, de asemenea, un efort de simplificare a propunerii. Pe scurt, el a subliniat că „nu există sustenabilitate dacă nu există rentabilitate în fermele agricole și zootehnice”.

Pe de altă parte, ministrul a subliniat că Spania împărtășește necesitatea actualizării reglementărilor privind transportul animalelor în UE, în concordanță cu progresele tehnice în echiparea vehiculelor și controlul transportului, în plus la clarificarea conceptelor și armonizarea criteriilor pentru o aplicare uniformă a legislației.

Totuși, a subliniat că aceste modificări legislative trebuie să se bazeze întotdeauna pe dovezi științifice și să fie însoțite de un impact atent analiză.

Acvacultură mai durabilă

În ceea ce privește pescuitul, președinția cehă va prezenta un document de concluzii privind noua strategie pentru o acvacultură mai durabilă și mai competitivă pentru perioada respectivă 2021 -2027.

Planas a subliniat că activitatea de acvacultură trebuie să fie complementară cu cea a pescuitului extractiv. Spania este prima țară producătoare în volum din UE și a doua ca valoare și are un mare potențial de creștere. Prin urmare, este prioritar să existe un cadru general eficient care să ofere certitudine și predictibilitate sectorului, siguranță consumatorului, să garanteze sustenabilitatea activității și a spațiilor în care se desfășoară și să ajute la depășirea problemelor tehnice, economice. și provocărilor sociale cu care trebuie să se confrunte sectorul. În acest scop, ministrul consideră esențial ca Fondul european pentru maritim, pescuit și acvacultură (FEMPA) să asigure utilizarea eficientă a ajutorului pentru un impuls definitiv al acvaculturii.

El a reamintit că Spania, împreună cu alte state membre, sa poziționat împotriva propunerii actuale a Comisiei privind delimitarea zonelor vulnerabile. Ecosisteme marine (VME) din Atlantic. Spania împărtășește ideea că există zone din mările și oceanele noastre care trebuie protejate, dar anterior „trebuie să stabilim un dialog clar între administrațiile publice și sectoarele științifice și de pescuit pentru a face activitatea de pescuit compatibilă și posibilă împreună cu măsurile de conservare pentru care aceasta. este necesar să acţionăm cu flexibilitate şi echilibru”.

Mai multe informații Plan strategic al politicii agricole comune (PAC) Etichete: UE Comisia Europeană Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Salutăm aprobarea politică a Planului strategic spaniol pentru PAC250422