Departamentul de Interne solicită maximă colaborare cetățenească în fața episodului de temperaturi extreme care este așteptat pentru zilele următoare, dar și pentru riscul ridicat de incendii forestiere.

Protecția Civilă a Generalitati a activat duminica Planul de Protectie Civila al Cataloniei (PROCICAT) din cauza unui val de canicula din cauza prognozei de temperaturi extreme de maine marti si care va dura toata saptamana.

De asemenea, ieri în după-amiaza s-a reunit comitetul tehnic al planului INFOCAT pentru a analiza riscul mare de incendiu care afectează teritoriul și a monitoriza evoluția acestuia pentru a lua măsurile necesare, cu intervenția diferitelor unități operaționale ale Direcțiilor de Interne, Sănătate și Acțiune Climatică, Alimentație. și Acțiune Rurală.

Serviciul Meteorologic al Catalonia (SMC) așteaptă începerea unui episod de caniculă marți și va dura câteva zile. Vânt este așteptat și în orele centrale ale zilei, care se va întări odată cu zilele, și cu nopți cu vânt puternic și temperaturi ridicate. În plus, este de așteptat o umiditate relativă ridicată, care va genera o senzație de sufocare. Combinația dintre vânt, temperaturi ridicate și lipsa precipitațiilor creează scenariul îngrijorător al riscului ridicat de incendiu.

În fața acestei situații, Protecția Civilă a Generalitati a solicitat consiliilor locale să asigurați locuri răcoroase sau camere cu aer condiționat în cazul în care este necesar să le folosiți și aveți o vigilență deosebită a vârstnicilor de 75 ani fără sprijin familial sau fără resurse; persoane cu dizabilități fizice sau psihice și limitări de mobilitate; persoane care trebuie să rămână sau să facă activitate fizică în aer liber (inclusiv activități de muncă) și persoane cu boli cronice Protecția Civilă a Generalitati ne amintește de importanța hidratării foarte des și a evitării sporturilor intense în orele cele mai călduroase. Este recomandat ca persoanele care lucrează în aer liber să poarte capul acoperit cu o șapcă și să bea mai multă apă decât de obicei. Sfaturi la căldură

● Trebuie să te hidratezi foarte des. Bea multă apă și evita să bei alcool și să faci mese copioase.

● Evitați să ieșiți sa strada in orele de soare maxim si, prin urmare, sarcini precum cumparaturile, efectuati-le de preferinta la primele ore ale diminetii sau dupa-amiaza cand soarele apune deja.

● Este potrivit că oamenii care lucrează în aer liber poartă capul acoperit cu o șapcă și beau mai multă apă decât de obicei.

● Oricum, este foarte recomandat ca daca iesi sa faci sport precum alergat sau ciclism, sa o faci in cele mai calde ore, dimineata devreme sau seara.

● Persoane cu boli cronici, copiii și bătrânii sunt cei care suferă cel mai mult de efectele căldurii severe. Ei trebuie să fie hidratați des. De remarcat faptul că copiilor și vârstnicilor nu le este sete chiar dacă sunt deshidratați.

● Dacă o faci Nu aveți ventilator sau aer condiționat acasă, o soluție bună este să petreceți cel puțin câteva ore într-un loc precum un mall sau o facilitate publică precum o bibliotecă unde există aer condiționat.

● Vizită recomandată în special o data pe zi, pe cat posibil, rudele sau persoanele in varsta care locuiesc singure pentru a se asigura ca sunt hidratate si a respecta sfaturile in fata temperaturilor ridicate.

● Dacă ai un animal de companie, gandeste-te la starea ei de bine si scoate-o la plimbare in cele mai racoroase ore, asigura-te ca are apa din belsug la dispozitie in timpul zilei si ca se afla la umbra.

Pre -alerta Plan de protectie civila INFOCAT

Protecția Civilă a pus astăzi, marți, în faza de Pre-Alerta, Planul special de urgență pentru incendii forestiere din Catalonia (INFOCAT), în funcție de riscul de incendiu forestier, pentru următoarele județe:

• Demarcația Munților Pirinei înalți și Aran: Alt Urgell și Pallars Jussà

• Demarcația Barcelonei: Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Oriental și Vallès Occidental

• Demarcația Cataloniei Centrale: Anoia, Bages, Berguedà, Moianès și Solsonès

• Demarcația Girona: Garrotxa

• Demarcația Lleida: Noguera, Segarra și Urgell

• Demarcația Tarragona: Conca de Barberà și Alt Camp • Demarcația Penedesului: Garraf, Baix Penedès și Alt Penedès

Sfaturi privind riscul de incendiu Protecția Civilă solicită populația ia măsuri de precauție extreme în activitățile din apropierea zonelor împădurite și ca, dacă sunt observate coloane de fum sau semne de incendiu forestier, să sune la telefonul de urgență 203. De la Protecția Civilă amintește și că este interzis a face incendiu sau a desfasura activitati riscante in apropierea padurii precum: generarea si arderea resturilor vegetale; aruncarea de petarde sau rachete; faceți lucrări care generează scântei; faceți focuri sau folosiți grătare fără spaghete. În ceea ce privește șoferii, se reamintește și faptul că este interzis să arunci cu mucuri sau chibrituri aprinse chiar dacă par stinși, nici mersul. nici prin geamul mașinii. Puteți găsi toate sfaturile de prevenire a incendiilor forestiere la interior.gencat.cat/incendisforestals

Planul Alpha

Astăzi există 18 județe din nivelul 2 al Plan Alfa din cauza pericolului mare sau foarte mare de incendiu forestier în Catalonia. Mai exact, județele Alt Urgell, Pallars Jussà, Urgell, Noguera, Segarra, Conca de Barberà, Alt Camp, Solsonès, Anoia, Bages, Moianès, Baix Penedès, Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Oriental și Vallès Occidental . Activarea nivelului 2 al Planului Alpha poate implica suspendarea sau reglementarea unor activități care implică un risc ridicat de incendiu Corpul Agentilor Rurali aminteste ca este total interzis a se face foc in zonele forestiere si in mediul acestora, precum si aruncarea cu capcane din vehicul. 90% din incendiile forestiere sunt o consecință a activității umane, fie din cauza imprudenței, fie a accidentelor.

Direcția Generală a Agenților Rurali întocmește zilnic o hartă a Planului Alpha pe baza hărții pericolului de risc de incendiu forestier și a altor instrumente de analiză a acestui risc întocmite de Serviciul de prevenire a incendiilor forestiere din cadrul Direcției Generale Ecosisteme Forestiere și Gospodărirea Mediului a Direcției Acțiuni Climatice, Alimentație și Agenda rurală.

Sursa: Internul solicită colaborarea maximă a cetățenilor înaintea temperaturilor extreme din următoarele zile și a riscului ridicat de incendii