Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Departamentului pentru Cultură, raportul preliminar al Proiectului de Lege a Culturii. Drepturi , care va avea ca scop asigurarea participării libere, crearea și accesul tuturor cetățenilor la viața culturală, precum și consolidarea protecției drepturilor persoanelor care lucrează în sectorul cultural.

) Astfel, pornind de la premisa că participarea la viața culturală este un drept universal și un element cheie pentru coeziunea socială a comunității, precum și pentru includerea, progresul și realizarea deplină a persoanelor care fac parte din aceasta, legea va stabili cadrul care să garanteze cetățenilor să intervină în viața culturală și să se bucure de bunuri, produse și practici culturale, cu o atenție deosebită acelor persoane și grupuri care în prezent nu pot avea acces în condiții de egalitate, precum și dreptul fiecăruia de a participa la guvernare. de cultură.

Guvernul recunoaște importanța diversității și a forței culturii și limbii proprii Cataloniei ca elemente de bază ale integrării și coeziunii societății catalane. În acest sens, legea se va concentra pe accesul universal la cultură și să stabilească principii precum nediscriminarea pe criterii economice, sociale, teritoriale, de origine sau de gen în delectarea și accesul la bunuri, produse și servicii culturale de orice fel, precum precum și dreptul de a primi educație și formare adecvată în domeniul cunoașterii, artelor și științelor. În al doilea rând, pe lângă dreptul de acces, textul trebuie să servească la garantarea dreptului la participarea cetățenilor la evenimentul cultural, atât în ​​sfera individuală (cu dreptul la producție și creație artistică și literară sau de a-și dezvolta liber talentul) , ca și în comunitate (cu dreptul cetățenilor de a disemina și de a distribui rezultatele exercițiului lor creativ, de a-și exercita propriile practici culturale în public și de a lua parte activ la viața culturală a comunității). De asemenea, ar trebui să ia în considerare dreptul de a interveni în guvernarea instituțiilor culturale și în politicile care afectează viața culturală a comunității prin participarea cetățenilor sau prin alte mijloace de implicare

Pentru a atingerea acestor obiective, viitoarea lege urmărește să ordoneze în mod corespunzător sistemul cultural al Cataloniei; să asigure finanţarea corectă a sistemului cultural, precum şi să amenajeze şi să completeze sistemul de management al datelor şi informaţiilor culturale pentru a-l putea monitoriza şi evalua corect.

O mai mare protecție a drepturilor profesioniștilor din domeniul culturii

Viitoarea lege a drepturilor culturale va aborda drepturile tuturor oamenilor cine lucrează în sectorul cultural, atât în ​​domeniul creației sau interpretării, cât și în domeniul producției, managementului sau difuzării. În acest sens, și în sferele de competență ale Generalitati, vor fi abordate aspecte precum libertatea de a crea, exprima și difuza liber opere de artă în fața oricărei cenzuri și apărarea drepturilor de proprietate intelectuală. De asemenea, dorește să reglementeze aspecte precum dreptul de a se bucura de condiții echitabile de muncă și promovarea antreprenoriatului în domeniul cultural; precum și garantarea dreptului profesioniștilor din sectorul cultural de a fi informați corespunzător cu privire la ajutoarele și liniile de sprijin oferite de diferitele administrații publice și de a opta pentru acestea cu șanse egale. Legea va stabili obligațiile diferitelor organisme și rețele de dotări publice, precum și ale acelor unități private care sunt finanțate din fonduri publice, astfel încât acestea să desfășoare măsuri și programe care să garanteze și să facă efectivă exercitarea acestor drepturi. Implicarea în aceste obiective ar trebui specificată în planuri sau proiecte de accesibilitate, participare și dezvoltare a publicului, în proiecte educaționale, programe de promovare a creației și diseminare, planuri de gen, interculturalitate, incluziune etc.

O lege făcută cu cetățeanul

În urma aprobării, astăzi, a preliminarului Raportul Anteproiectului de lege cu privire la drepturile culturale, textul va fi în curând deschis participării cetățenilor, care va include sesiuni deliberative, atât față în față, cât și online, pentru ca cetățenii să își aducă contribuțiile cu scopul de a le încorpora în prevederi. a legii. Odată trecută această fază, legea va începe procedurile parlamentare.

) Sursa: Guvernul aprobă raportul preliminar al Proiectului de lege privind drepturile culturale