Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a organizat o serie de întâlniri în decembrie pentru a explica fiecărei regiuni a Spaniei planul de șoc pe care Departamentul îl are în aplicare pentru a controla daunele cauzate de mistreți 2022-2025. La întâlniri au participat aproximativ cincizeci de societăți de vânătoare din cele 130 care există în Terres de l’Ebre, precum și reprezentanți ai sindicatelor agricole și ai Federației de vânătoare. Întâlnirile au servit la abordarea problemei tot mai mari cauzate de suprapopularea de mistreți, căprioare și iepuri agravată în acest an de secetă, ceea ce determină aceste specii să caute hrană în zone în care în mod tradițional nu mergeau.

În cadrul acestor întâlniri, au fost explicate noile instrumente de care dispune Departamentul, precum cuști individuale și cuști-capcană, pentru a prinde mistreți în locurile în care raidurile sunt dificile. De asemenea, aplicarea unor planuri specifice care să permită planificarea acțiunilor în domenii specifice pentru a fi mai eficiente și a acționa astfel și într-o manieră preventivă.

Ocazie a fost folosită și pentru a aduna cerințele și preocupările sectoarelor de vânătoare și agricultură și pentru a aborda în comun pagubele și eventualele acțiuni care trebuie întreprinse, adaptate fiecărei zone geografice.

Acțiuni de reducere a densităților mari care provoacă daune agriculturii și biodiversității, accidente de circulație și un risc crescut de îmbolnăvire

Planul de impact își propune să reducă, printr-o gamă largă de acțiuni, populațiile de mistreți și efectele și conflictele pe care le produce în Catalonia pentru a ajunge la un număr stabil de mistreți compatibil cu conservarea altor specii din ecosistemele noastre și cu activitățile umane. .

Acest Plan este dotat cu resurse financiare pentru a putea face progrese urgente în reducerea pagubelor și creșterea controlului sănătății și a muncii, în special în prevenire și în reducerea accesului la hrană pentru această specie, să promoveze acțiunile vânătorilor și să dispună de mai multe resurse umane. Este un răspuns operațional concret și urgent pentru a face față noilor provocări generate de nivelurile ridicate de populație la care au atins mistreții în țara noastră și pentru a preveni și controla într-o manieră eficientă și durabilă riscurile și daunele pe care le generează.

Evoluția populațiilor de vânătoare de mistreți provoacă efecte grave în sectorul primar, întrucât mistreții măresc considerabil pierderile din cauza pagubelor produse agriculturii și pășunilor zootehnice. Pe de altă parte, mistrețul este responsabil pentru o mare parte a accidentelor de circulație și a atacurilor directe asupra oamenilor, precum și pentru impactul asupra biodiversității și habitatelor de interes comunitar și a infrastructurilor.

sursă: Departamentul de Acțiune Climatică, societățile de vânătoare, sindicatele agricole și Federația de Vânătoare avansează pentru a aborda în comun suprapopularea mistreților din Ebro