Echipa „30 de minute”, în timpul unui interviu în Mexic.Programul ’30 de minute’ va fi difuzat duminica viitoare, 11 decembrieMor pentru drepturi”, un reportaj de Carles Solà și Francesc Pou produs de TV3 cu colaborarea Agenției Catalane de Cooperare pentru Dezvoltare (ACCD). Documentarul adună mărturia apărătorilor drepturilor omului primiți în Catalonia prin intermediul Programul Catalan pentru Protecția Apărătorilor Drepturilor Omului (PCPDDH) al Guvernului Cataloniei, care în ultimii șase ani a găzduit temporar persoane din acest grup care sunt expuse riscului din cauza muncii pe care o desfășoară în comunitățile lor. Reportajul va fi difuzat a doua zi după comemorarea Zilei Drepturilor Omului, pe 10 decembrie, când se împlinesc 74 de ani de la proclamarea declarației universale a drepturilor omului la Națiunile Unite. După mai bine de șapte decenii, cele mai elementare drepturi continuă să fie încălcate pe toată planeta.

Raportul „Morind pentru drepturi” călătorește în Columbia și Mexic pentru a afla îndeaproape câteva dintre cauzele apărate de Cesar, Katherin, Diana și Lilia, patru tineri care, pentru a-și ridica vocea în apărarea drepturilor popoarelor indigene și a vieții a populaţiei ţărăneşti, mediul, pământul şi teritoriul sunt în joc. O echipă din programul „30 minute” i-a urmărit în țările lor de origine și, de asemenea, în timpul șederii lor în Catalonia. Astfel, i-au însoțit în evenimente de advocacy pe care le-au făcut în Parlamentul Cataloniei și în Parlamentul European, dar și în discuții la universitate, în concerte de denunț și în evenimente în care și-au făcut cunoscute realitățile și luptele care duc la termen în țările lor respective. În timpul șederii lor în Catalonia, atât Columbia, cât și Mexic au continuat să incrimineze, să amenințe și să asasineze liderii indigeni și apărătorii drepturilor omului. Întăriți și cu bateriile încărcate, toți patru s-au întors deja în țările lor pentru a-și continua luptele.

Ministrul Afacerilor Externe și Uniunea Europeană, Meritxell Serret i Aleu, a evidențiat producerea acestui „30 de minute” cu colaborarea ACCD, care a rezultat într-o „profesionalitate și calitate” care va permite „promovarea vizibilitatea și angajamentul politicii Guvernului de cooperare pentru dezvoltare cu apărarea drepturilor omului”. Acesta este un exemplu al angajamentului sectorului de cooperare față de sectorul audiovizual, pe care Serret l-a descris drept „unul dintre cele mai bune instrumente pentru transformarea socială și promovarea unui cetățean informat și implicat”. Potrivit ministrului, „cu sinergii de genul acesta contribuim la conștientizarea încălcărilor drepturilor omului care există în întreaga lume și, în același timp, prețuim munca pe care o facem de la Guvern împreună cu entitățile din acest domeniu prin intermediul martorilor. direct, precum cei patru protagoniști ai documentarului care au fost primiți în Catalonia”, a explicat ministrul.

În acest sens, șeful Acțiunii Externe și al Uniunii Europene a recunoscut munca „indispensabilă” a activiștilor în apărarea drepturilor omului și a păcii în contexte cu încălcări grave. „Vizibilitatea și însoțirea acestei sarcini enorme este una dintre prioritățile majore ale politicii de cooperare într-un context în care tot mai mulți activiști și lideri sociali se află într-o situație critică pentru apărarea drepturilor omului”, a spus Serret, care a subliniat sprijin oferit celor 16 apărători timp de șase ediții prin Programul Catalan de Protecție.

Un program consolidat

The PCPDDH este o inițiativă promovat de Departamentul de Afaceri Externe și Uniunea Europeană, care coordonează eforturile Agenției Catalane de Cooperare pentru Dezvoltare și ale Secretarului pentru Egalitate, la care colaborează și Consiliul Local Sant Cugat și care gestionează Comisia Catalană de Ajutor pentru Refugiați. Mai participă și organizații catalane, care prezintă candidaturile apărătorilor și îi însoțesc pe tot parcursul procesului de primire.

Programul tocmai și-a încheiat a șasea ediție. Până în prezent, 16 apărători aflați în pericol au fost luați în evidență: 3 bărbați și 13 femei din Columbia, Mexic, Nicaragua și Filipine. Scopul primirii în Catalonia este de a se bucura de un spațiu de îngrijire și securitate care vizează recuperarea și odihna lor, precum și să-și întărească lupta prin consolidarea capacităților și extinderea rețelei lor de sprijin. În acest sens, persoanele preluate urmează un plan cuprinzător definit pe baza nevoilor și preferințelor lor, care include îngrijire psihosocială, instruire, conștientizare și advocacy. În același timp, din primul moment se iau măsuri pentru a asigura o întoarcere în siguranță pentru aceștia cu organizațiile lor de origine și organizațiile însoțitoare din Catalonia.

PCPDDH nu este singurul proiect al Guvernului Cataloniei în domeniul protecția apărătorilor drepturilor omului, dar este o inițiativă cheie a unei strategii de lucru mai ample, care include o linie de subvenții pentru ONGD-uri care vizează protecția în teritoriu. Totodată, ACCD participă la proiectul „Orașe care apără drepturile omului„, colaborează cu mai mulți actori europeni precum Protect Defenders și este membru al Platformei de Relocare Temporară a Uniunii Europene.

Audiovizual, un pariu al cooperării catalane

Difuzarea unui raport despre „30 de minute” privind proiectele legate de politica Guvernului de cooperare pentru dezvoltare este un exemplu al angajamentului pe care cooperarea catalană îl asumă de a reînnoi formatele și limbile, cu scopul de a face și mai multă publicitate obiectivele sale, care includ transformarea relații globale de putere inegale și combaterea încălcărilor drepturilor omului în întreaga lume. Pe parcursul lunii decembrie, televiziunea publică catalană va difuza încă două documentare legate de inițiativele promovate de cooperarea Guvernului, precum Fondul Femeilor. Sunt două episoade ale programului Latituds, unul filmat în Senegal iar celălalt în Columbia. Un alt exemplu de voință de cooperare a guvernului de a promova audiovizualul ca instrument de transformare socială este cel program Acțiune>Cinemao inițiativă care promovează legătura dintre lumea cooperării și cinema și care și-a încheiat recent prima ediție cu o bună primire din ambele sectoare.

sursă: „30 minute” are premiera „Morir pels drets”, un raport despre Programul Guvernului Catalan pentru Protecția Apărătorilor Drepturilor Omului