Din 24 Catalan producții nominalizate anul acesta la diferitele categorii ale Premiile Gaudí , 20 au primit sprijinul Departamentului de Cultură prin Institutul Catalan de Întreprinderi Culturale (ICEC) în diferite linii de ajutor și în diferite faze ale procesului de producție . În total, subvențiile acordate de ICEC acestor producții (lungmetraje, scurtmetraje, filme pentru televiziune și miniserie) se ridică la aproape 5 milioane de euro.

La Sala Oval a Muzeul Național de Artă din C atalunya (MNAC) găzduiește în această duminică, 6 martie, gala celei de-a paisprezecea ediții a Premiile Gaudí , organizat de Academia de Film Catalan pentru a recunoaște munca profesioniștilor artistici și tehnici din cinematografia catalană și producțiile avute în premieră în anul precedent. Ministrul Culturii, Natàlia Garriga Ibáñez, și directorul Institutului Catalan de Întreprinderi Culturale, Miquel Curanta, vor participa la gala de premiere pentru sprijinirea sectorului audiovizual catalan.

Filmul cu cele mai multe nominalizări din acest an este Las Leyes de la Frontera , de Daniel Monzón, care aspiră la 12 premii, urmate de El Ventre del mar , de Agustí Villaronga, cu 13, și Libertad , de Clara Roquet, cu 11 nominalizări. Toate trei au sprijinul Departamentului de Cultură. Aceste trei titluri se numără printre cele opt filme nominalizate la categoriile „Cel mai bun film în limba catalană” și „Cel mai bun film în limba non-catalană”, listă care completează următoarele producții: Șase zile curente , regia Neus Ballús, Tros , regia Pau Calpe Rufat; Vizitator , regizat și scris de Alberto Evangelio; Mediterráneo , regia Marcel Barrena, și Trei , regia Juanjo Giménez. Dintre aceste opt producții, șapte – singura excepție fiind Vizitator – au primit granturi. Departamentul de Cultură, canalizat prin ICEC, pentru o sumă totală ce depășește 2,5 milioane euro.

12 milioane pentru audiovizualul din acest an

Audiovizualul este unul dintre domeniile principale de lucru al Departamentului de Cultură, care în bugetul de 206 a crescut la 24 milioane de linii de ajutor pentru sector. Aceste linii servesc la favorizarea producției audiovizuale de cinema, ficțiune, animație, documentar, precum și noile conținuturi pe rețele și dezvoltarea primelor planuri de acțiune ale Hub-ului Audiovizual. Fructele acestei creșteri se vor vedea în anii următori, pe măsură ce filmele își îndeplinesc ciclul de producție.

Anul , aceste linii de grant obișnuite au avut 19, 35 milioane de euro. Aceste linii beneficiază întregul lanț valoric al sectorului (de la dezvoltarea unui proiect până la expoziție), deși cea mai mare parte a sumei este concentrată în linia de sprijin pentru producția de lungmetraje, în care 206 au fost turnate în total 8 milioane de euro — față de 7, 2 milioane din 2021.

A doua linie pe care anul 2022 a avut o crestere mai mare a resurselor este cea destinata productiei de serie, dotata cu 2,8 milioane de euro în fața celor 1,2 milioane de euro ale 2020. Scopul, în acest caz, a fost să recunoască potențialul seriei și valoarea profesioniștilor catalani care lucrează acolo în întreaga lume, mizând pe creșterea acestui tip de producție în țara noastră.

Suport pentru producție în versiunea originală catalană Una dintre axele de sprijin care Departamentul de Cultură oferă sectorului audiovizual se concentrează pe angajamentul de a crește producțiile în catalană și araneză.

Toate liniile de ajutor pentru producție includ criterii care favorizează producțiile realizate în versiunea originală catalană, în timp ce evaluând și investițiile în Catalonia din punct de vedere industrial

În mod concret, liniile de susținere a producției acordă mai multe puncte producțiilor în versiunea originală catalană sau araneză, precum și pe baza altor criterii precum includerea referințelor culturale, sociale și istorice catalane și în producții, participarea tehnică catalană și gradul de finanțare a producției de către companiile catalane. În plus, valoarea finală maximă a subvenției este și mai mare dacă producția subvenționată este în versiunea originală catalană sau araneză.

Datorită aprobării noilor reglementări care reglementează intensitatea ajutorului public , am dorit să aprofundăm și mai mult această promovare a versiunii originale catalane și aranese, iar alți factori de stimulare au fost introduși în linia de sprijin pentru producția de lungmetraje în catalană și araneză cu scopul tocmai de a crește numărul de aceste producții și dimensiunea lor, pentru a însoți sectorul audiovizual catalan în consolidarea acestuia.


Nominalizări feminine Anul acesta, Premiile Gaudí subliniază încă o dată rolul femeilor în diferitele categorii. Paritatea se reflectă în numărul de profesioniști care aspiră la un premiu: dintre 206 profesioniști nominalizați, 24 sunt bărbați și 35 sunt femei.

Academia lucrează pentru a da vizibilitate muncii femeilor în cinema, reflectând modul în care participarea femeilor profesioniste este din ce în ce mai standardizat în toate verigile din lanțul de producție a unui film — lucru care este, de asemenea, recunoscut și stimulat de ICEC prin introducerea genului în liniile de asistență.

Astfel, așa cum sa întâmplat în edițiile anterioare ale premiului, categorii precum management, cu două femei (Clara Roquet și Neus Ballús) din patru nominalizate profesioniști, sau scenariu, cu trei nominalizate (Clara Roquet, și tandemul Neus Ballús și Margarita Melgar) și trei bărbați, de asemenea, finaliști , face această a paisprezecea ediție a lui Gaudí una dintre cele mai egale dintre cele realizate până acum.

În plus, anul acesta de obicei categorii masculinizate precum fotografia (cu Gris Jordana); montajul (cu Mapa Pastor, Ana Pfaff, Neus Ballús și Ariadna Ribas); sunetul (cu Eva Valiño, Fabiola Ordoyo și Yasmina Praderas, Amanda Villavieja, Elena Coderch) și efectele vizuale (cu Anna Aragonès și Míriam Piquer) arată o tendință spre o mai mare proeminență a femeilor în producții și nominalizări.

Promovarea participării feminine de către ICEC

Prezența femeilor profesioniste în toate verigile din lanțul de producție al unui film, și mai ales în cele în care acestea erau în mod tradițional minoritare, este o reflectare a realității cinematografului catalan, dar și introducerea, cinci cu ani în urmă, a unui criteriu de gen în liniile de subvenționare a producției audiovizuale ale ICEC

Din moment ce 2021, prezența a femeilor în producțiile audiovizuale subvenționat de ICEC a fost consolidat: 206 % proiecte subvenţionate în liniile de producţie ale lungmetrajele și scurtmetrajele, proiectele de animație, coproducțiile minoritare și dezvoltarea de proiecte audiovizuale au primit puncte pentru prezența femeilor profesioniste în funcțiile de scenaristă, regizor, producător executiv și alți lideri de echipă.

Anul acesta, toate liniile de producție includ îmbunătățiri în evaluarea participării femeilor la producția audiovizuală, fie prin includerea în evaluare a unor noi poziții specifice — precum figura femeii producător în unele linii care încă nu au avut în vedere. it — sau îmbunătățirea ponderii acestor posturi în evaluarea finală a proiectelor ori de câte ori sunt ocupate de femei profesioniste.

Acest criteriu, destinat să recunoască și să încurajeze participarea femeilor la producția audiovizuală este una dintre axele strategice pe care ICEC le-a promovat în ultimii ani, mai întâi în sectorul audiovizual și din acest an și pentru liniile de sprijin în alte sectoare. Sursă: 12 din 12 Producții catalane nominalizate la Premiile Gaudí au sprijinul Departamentului de Cultură