Comunitatea Madrid a efectuat cu succes, într-o manieră de pionierat în Spania, la Spitalul Public La Paz, primele transplanturi de inimă la un adult și un pacient pediatric, donaţie derivată în asistolie controlată. Ambii pacienți suferă de o boală cardiacă congenitală complexă subiacentă și au suferit mai multe operații anterioare.

Intervențiile, de o mare complexitate tehnică, au fost posibile datorită colaborării unei echipe multidisciplinare de Acest centru de sănătate din Capitală este alcătuit din profesioniști din serviciile de Chirurgie cardiacă pediatrică și Cardiopatie congenitale, Cardiologie pediatrică și adulți, Terapie intensivă pediatrică și adulți, precum și Anesteziologie și Reanimare, împreună cu Unitatea Coordonare Transplant.

Primul transplant a avut loc în septembrie 2021 la un bărbat din 36 ani cu o boală cardiacă congenitală foarte complexă: circulația cor univentriculară a suferit o intervenție chirurgicală Fontan și o afectare hepatică avansată și a devenit a cincea ei operație majoră pe cord.

Transplanturile cardiace pentru insuficiența Fontan sunt din punct de vedere tehnic cele mai complexe și cele cu cea mai mare mortalitate în spital. Pacientul a prezentat o evoluție favorabilă după intervenție chirurgicală și, după trei luni de internare, a fost externat. În prezent, ea continuă să frecventeze controale de rutină în regim ambulatoriu și duce o viață fără limitări fizice.

Pe de altă parte, în noiembrie anul trecut i s-a efectuat un transplant unui pacient de 14 ani diagnosticat cu boală cardiacă congenitală severă. În vârstă de câteva luni, a trebuit să fie supus unei intervenții chirurgicale complexe și a avut nevoie de două noi în copilărie, făcând din această operație a patra intervenție chirurgicală majoră pe inimă. După mai puțin de o lună de internare în spital, duce o viață normală și la trei luni de la externare s-a înscris la școală.

Transplantul cardiac cu boală cardiacă congenitală

Transplantul cardiac la pacienții cu boală cardiacă congenitală este tratamentul de elecție atunci când acești oameni dezvoltă insuficiență cardiacă avansată care nu este susceptibilă de tratament medical sau tehnici de reparare. Cu toate acestea, din cauza dificultăților semnificative asociate procesului în această populație, această tehnică este rar efectuată asupra acestora și ar trebui efectuată în centre cu experiență în tratamentul cuprinzător al pacienților cu acest tip de afecțiune.

Datorită îmbunătățirilor chirurgicale experimentate în ultimele decenii, numărul pacienților cu cardiopatie congenitală care ajung la vârsta adultă și ajung să dezvolte insuficiență cardiacă în evoluția lor a crescut semnificativ și se estimează că va exista în continuare o creștere mai mare în anii următori.

Donarea în asistolie controlată (DAC)

Numărul pacienţilor care trebuie să primească un transplant de inimă a crescut în ultimii ani. Prin urmare, a apărut necesitatea creșterii numărului de potențiali donatori. În acest context, se naște donarea cardiacă de asistolie controlată (CAD), tehnică care permite recuperarea organelor prin reperfuzie, un tratament medical de restabilire a fluxului sanguin, în acest caz al unui organ, pentru a permite operația.

Pentru aceasta, se folosește un sistem de oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO) pentru persoana care a decedat în mediu spitalicesc după o limitare a efortului terapeutic. Această tehnică permite ca donarea să fie încorporată în îngrijirea la sfârșitul vieții la unii pacienți.

S-a demonstrat că donarea controlată de asistolă are rezultate similare cu donarea clasică în moartea cerebrală și utilizarea acesteia este în creștere larg în alte țări din jur. În Spania, numărul de intervenții efectuate cu această tehnică este în prezent foarte scăzut, iar utilizarea ei la pacienții cu boli cardiace congenitale nu a fost descrisă până în prezent.

. Repere în donații și transplanturi la 2021 la Spitalul La Paz

Spitalul Public La Paz este centrul care a efectuat cele mai multe transplanturi de copii în

și 2021, în ciuda COVID-14, și este unul dintre cei doi din Comunitatea Madrid, împreună cu Spitalul 12 din octombrie, în care a existat un număr mai mare de donatori multi-organe în ultimul an.

Din 1 martie, 2021 până în prezent, a jucat 230 implanturi de organe solide (131 pediatrice și 36 pentru adulți), fiind spitalul care a efectuat cele mai multe activități pediatrice în Spania în timpul pandemiei.

În plus, este spitalul care a făcut cele mai multe donații în asistolie din Comunitatea Madrid în 2021, si singurul spaniol care are toate programele de transplant de copii, pe langa efectuarea de transplanturi intestinale si multiviscerale la copii.

La Paz a înregistrat la sfârșitul anului trecut, și pentru prima dată în regiune, o donație de ficat de la un donator viu prin laparoscopie pentru un transplant de ficat pediatric. Întregul proces s-a desfășurat în La Paz, spre deosebire de ceea ce se întâmplase până atunci, când donarea de ficat pentru acest tip de intervenție s-a realizat în colaborare cu Spitalul Universitar Ramón y Cajal.

La fel, în 2021 a fost efectuat un transplant combinat de la un donator viu în La Paz, care a constat într-un al patrulea retransplant renal combinat cu altul din precursori hematopoietici, primii din lume cu aceste caracteristici. Acest caz a avut implicarea și participarea mai multor profesioniști din acest spital din Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2021 The spitalul public La Paz din Comunitatea Madrid, pionier în Spania în transplantul de inimă la un adult și un copil cu donație în asistolie controlată2022