Astăzi este Ziua Mondială a Drepturilor Copilului și Adolescenților. O aniversare extrem de importantă, pe care ne propunem să o sărbătorim confirmând angajamentul față de 360 de grade al Guvernului de a garanta copiilor și adolescenților exercitarea acelor drepturi consacrate în Convenția ONU și care sunt adesea refuzate sau nu sunt garantate cum ar trebui.

Criza pandemică, contextul economic dificil care a rezultat din aceasta și situația internațională complexă în care ne aflăm au ​​un impact profund asupra economiei noastre. și țesătura socială. Au agravat problemele deja cunoscute, de la sărăcie la inegalități, și au creat noi situații de urgență. Copiii și adolescenții plătesc cel mai mare preț. Datele și statisticile sunt de acord că restricțiile dure de socialitate impuse în timpul pandemiei au avut consecințe grave asupra sănătății și bunăstării psihologice a celor mai tineri și mai tineri. Mai mult, să nu uităm de înrăutățirea răspândirii dependențelor patologice, de fenomenul în creștere al bullying-ului și a bandelor de copii. Așa cum nu mai putem trece cu vederea impactul rețelelor sociale și al noilor tehnologii. Trebuie să ne ajutăm copiii să înțeleagă dubla față a internetului, un instrument care nu ar trebui condamnat a priori, dar care trebuie făcut un loc sigur, protejându-ne copiii și adolescenții de capcanele insidioase ale hărțuirii cibernetice și pornografiei infantile online.

Guvernul intenționează să înființeze un grup de lucru cu toate ministerele și instituțiile competente pentru a întocmi un plan de acțiune operațional și concret. Acordarea unei noi centralități copiilor și tinerilor este o prioritate: o provocare de epocă, pe care ne propunem să o ducem mai departe deoarece viitorul națiunii noastre depinde de capacitatea de a răspunde nevoilor tinerelor generații.

Sursa: Ziua Mondială a Drepturilor Copilului și Adolescenților, declarația președintelui Meloni