După câteva zile de haos generate de norul de cenuşă vulcanică, care a ţinut la sol aeronavele din România, spaţiul aerian românesc a fost deschis în totalitate luni seara, reluându-se încetul cu încetul activitatea normală pe toate cele 16 aeroporturi. Deşi mai sunt încă zeci de curse anulate, acestea au ca destinaţie sau provenienţă oraşe din Marea Britanie, Germania şi Franţa. În acest moment nu este afectat traficul aerian în şi dinspre Spania şi Italia, cele mai solicitate destinaţii ale românilor.

 

România se află în continuare sub atenţionare Cod Roşu pentru aviaţie, dar acest lucru nu înseamnă neapărat restricţionări pentru traficul aerian. Autorităţile de la Bucureşti încă le mai recomandă pasagerilor să verifice cu operatorul de zbor sau agenţia prin care şi-au procurat biletele dacă se respectă orarul normal de funcţionare, având în vedere faptul că activitatea vulcanului încă nu a încetat, noi nori de cenuşă putând împiedica în continuare desfăşurarea traficului aerian oriunde în Europa.

Turiştii români care vor fi în continuare afectaţi de închiderea spaţiilor aeriene de pe continent, pot apela gratuit, în orice zi a săptămânii, între orele 8.00 şi 24.00, numărul de telefon 0800 868 282, la care se pot obţine informaţii utile legate de oportunităţi de cazare şi transport către ţara de origine (operatori români de transport rutier şi feroviar de persoane în Europa, oferte de cazare cu reduceri de 50% în oraşele din ţara noastrã, ş.a.).