Galerie foto

Vizita premierului Nicolae-Ionel Ciucă la Fabrica QFort și discuții cu managementul companiei

***

Galerie foto

Vizita premierului Nicolae-Ionel Ciucă la Fabrica Popeci Utilaj Greu

***

Galerie foto

Vizita premierului Nicolae-Ionel Ciucă la fabrica Softronic și discuții cu managementul companiei

***

COMUNICAT DE PRESĂ

Premierul Nicolae Ionel-Ciucă s-a deplasat astăzi în județul Dolj, unde a vizitat trei investiții locale de succes și a discutat cu managementul acestora despre provocările și perspectivele de dezvoltare a afacerilor.

O temă comună de discuție s-a referit la dificultățile generate de creșterea prețurilor   la energie. În acest context, prim-ministrul a prezentat măsurile implementate de Guvern în sprijinul sectorului economic, una din acestea venind chiar în ajutorul marilor consumatori industriali, printr-o schemă de ajutor de stat  în valoare de 1,5 miliarde de euro, recent adoptată. Premierul a subliniat importanța păstrării unui mediu de afaceri competitiv, pentru că afacerile locale generează locuri de muncă și dezvoltarea comunităților locale.

Operând cu un model de business integrat, de la producție la serviciile de consiliere și suport, grupul de firme QFort are o experiență de 27 de ani în producerea de tâmplărie termoizolantă. Cu 1500 de angajați, 1100 puncte de vânzare, 1000 de parteneri comerciali, activează cu succes atât pe piața internă, cât și pe piața europeană, în țări precum Italia, Franța, Austria, Belgia, Germania și Elveția.

 „Apreciez foarte mult implicarea dumneavoastră în educația și profesionalizarea tinerilor prin programul «Bursele Olympia», cu tradiție, deja, în premierea performanțelor elevilor din Dolj. La fel ca organizarea de internship-uri, program pe care-l organizăm și noi anual la Palatul Victoria, astfel de inițiative oferă oportunitatea de a forma și recruta tineri pasionați și talentați”, a declarat premierul Ciucă la întâlnirea cu managementul QFort.

Compania Popeci Utilaj Greu SA., o altă firmă vizitată de Nicolae-Ionel Ciucă în Dolj, activează de aproape 30 de ani în domeniul fabricării de utilaje pentru metalurgie,  unelte grele, utilaj tehnologic complex, structuri și piese mecano-sudate de gabarite mari, montaj și lucrări de punere în funcțiune pentru utilajele livrate.

Folosind peste 90% din materia primă din țară, fabrica exportă cea mai mare parte din producție și a dezvoltat parteneriate stabile, de lungă durată, cu  firme de renume din plan internațional: Siemens Power Generation AG Germania și SUA, Sidel Franța, parte din grupul Tetrapack , Sulzer UK.

”Prin investițiile derulate aici și prin adaptarea la cerințele pieței ați arătat că în România se pot realiza produse cu valoare adăugată mare și cu  standarde de calitate recunoscute la nivel internațional. Proiectele pe care le-ați implementat, «Modernizarea fluxului tehnologic și introducerea de tehnologii noi cu scopul creșterii productivității și a competitivității pe piața internă și externă» și «Dezvoltarea infrastructurii de cercetare cu scopul creșterii competitivității prin cercetare și inovare Popeci Utilaj Greu SA», co-finanțate prin Fondul European de Dezvoltare, sunt un exemplu că fondurile europene pot fi accesate cu succes de mediul privat și pot contribui la dezvoltarea unui business de anvergură”, a apreciat șeful Executivului.

A treia companie vizitată de premierul Ciucă a fost Softronic, care produce și modernizează locomotive. A fost fondată în 1999 și are singura fabrică de rame și locomotive electrice în Europa de Est .

„Vă felicit pentru rezultatele obținute în urma anilor de cercetare și inovare pentru produsele de înaltă tehnologie care au cucerit inclusiv piața europeană și pentru proiectele derulate din fonduri europene. Dezvoltarea unui transport curat, nepoluant, se înscrie și în preocupările Guvernului. Chiar ieri, în ședință, am aprobat fondurile necesare pentru achiziționarea a 20 de rame electrice interegionale de lung parcurs, fonduri asigurate în mare parte prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat Nicolae-Ionel Ciucă, la vizitarea fabricii Softronic.

De asemenea,  premierul Ciucă a menționat că și CFR Călători are în pregătire o serie de proceduri de achiziții publice privind modernizarea a 55 locomotive electrice și transformarea a 20 locomotive diesel-hidraulice de manevră în locomotive electrice pe baterii, proces care s-ar putea concretiza într-o oportunitate de business pentru Softronic.

”Cele trei proiecte de afaceri vizitate astăzi confirmă faptul că economia românească se poate baza pe o serie de investiții importante de producție din această parte a țării. Inițiativa antreprenorială autohtonă are potențial, există încredere în mediul de afaceri din România pentru dezvoltarea de noi investiții, ceea ce aduce beneficii întregii comunități locale și oferă locuri de muncă. Provocarea este să promovăm bunele practici în atragerea de fonduri nerambursabile, prin oportunitățile de finanțare puse la dispoziție de Uniunea Europeană, pentru a stimula investițiile”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

***

Declarații de presă susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la finalul vizitei în județul Dolj

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua. Împreună cu domnii miniștri, astăzi, am efectuat o vizită de lucru la Craiova și am dorit să văd la fața locului modul în care își desfășoară activitatea companii care au antreprenoriat autohton și care, așa cum am putut să constat, au o activitate de care putem fi cu toţii mândri. Am fost la QFort, am fost la compania Popeci şi iată-ne aici la Softronic, unde se produc locomotive și, așa cum le-a plăcut să spună, sunt cel mai mare producător din Europa de Est de astfel de locomotive. Într-adevăr merită respectul și consideraţia noastră, cum de altfel şi la celelalte două companii am fost cât se poate de mândru să aflu că au o cotă de piață serioasă în Italia în ceea ce privește domeniul lor de activitate. De asemenea, la firma Popeci m-am bucurat să aflu că sunt companii importante din lume care nu pot să funcționeze fără produsele de la compania Popeci. Iată că putem să avem produse românești care ne duc numele în Europa și în lume. Avem companii private care reușesc să asigure mii, sute de locuri de muncă și este foarte important, iar pentru noi este relevant să putem să avem discuții la fața locului să aflăm problemele cu care se confruntă. Să vedem care sunt modalitățile prin care le putem rezolva prin decizii guvernamentale și sunt alte probleme care pot fi rezolvate doar prin inițiative legislative. În felul acesta să continuăm și să avem acordul de a sprijini investitorii, de a sprijini capitalul autohton. Ca atare, a fost o vizită cât se poate de bună. Am discutat despre posibilitățile pe care putem să le oferim în sprijin de la bugetul de stat și am accentuat posibilitățile care pot fi folosite de către fiecare dintre dumnealor prin axele deschise în Cadrul financiar multianual pe fonduri europene și cele oferite de Programul Național de Redresare și Reziliență. Vă mulțumesc.

Reporter: Ce înseamnă că există voință politică să se treacă la o piață reglementată a energiei? Domnul Constantin Ștefan a spus asta, secretar de stat.

Nicolae-Ionel Ciucă: În acest moment, știți foarte bine că am avut mai multe decizii, mai multe ordonanțe de guvern, ordonanța 118, ordonanța 27, ordonanța 119, fiecare dintre ele încercând să se adapteze la dinamica evoluției prețurilor la energia electrică și la gaze și să facem în așa fel încât să ne asigurăm că protejăm cetățenii și economia. Din discuțiile pe care le-am avut astăzi rezultă foarte clar că trebuie să luăm măsuri astfel încât să asigurăm competitivitate produselor românești. Ca atare, am declarat – și susțin și în acest cadru – că și în acest moment avem nevoie să continuăm să evaluăm și să menținem deschise discuțiile cu structurile din domeniul electricității și gazelor naturale, cu toți cei care își desfășoară activitatea în acest domeniu, astfel încât să identificăm cea mai bună soluție pentru cetățeni și pentru economie. Nu putem să nu luăm măsuri, dar aceste măsuri trebuie luate pe baza unui dialog deschis, onest și a unei analize la nivelul coaliției, astfel încât să luăm cea mai bună decizie, cum de altfel am făcut și până acum.

Reporter: Dar este posibilă această reglementare, concret? De la 1 ianuarie poate?

Nicolae-Ionel Ciucă: La întâlnirea pe care am avut-o luni seara, furnizorii şi distribuitorii au venit cu această propunere, prin care să ne gândim și la o variantă de – i-aș zice mai bine – semi-reglementare, pentru că trebuie să facem în așa fel încât să rămânem conectați la piața liberă. Sigur, aici depinde foarte mult de segmentul, de ecartul în care se va menține deschisă piața liberă la electricitate.

Reporter: Puteți preconiza un termen când se va face această reglementare?

Nicolae-Ionel Ciucă: Ne dorim ca săptămâna viitoare să continuăm discuțiile cu producătorii, pentru că am considerat normal să aibă şi dumnealor un timp de gândire şi de analiză și, după aceea, să avem o analiză la nivelul instituțiilor care se ocupă de domeniu, care au în atribuțiile lor această responsabilitate, și vom lua o decizie cât de curând din această perspectivă. Trebuie să spunem foarte clar: pentru cetățenii care plătesc, cei cu consum până în 100 de kilowați – 68 de bani, cei până în 255 – 80 de bani, IMM-urile – 1 leu pe kilowatt, vom menține aceleași costuri până în momentul în care vom lua o decizie și vom anunța termenul la care va produce efecte noua ordonanță de urgență.

Reporter: Domnule prim-ministru, statul român a investit 170 de milioane de euro în amenajări hidroenergetice pe Jiu. Dacă ar fi puse în funcțiune, ele ar putea deservi în jur de 200.000 de gospodării. Aveți vreun plan cu ele? Ce aveți de gând cu ele? Vorbim despre un baraj, două hidrocentrale.

Nicolae-Ionel Ciucă: Nu este vorba doar despre aceste construcții hidrotehnice de pe râul Jiu. În același cadru se înscriu şi barajul și hidrocentrala de la Răstolița. În total, în pachetul analizat la nivelul guvernului sunt 11 astfel de lucrări. Ca atare, în programul RePowerEU, am discutat cu ministrul investițiilor şi proiectelor europene, domnul Boloș, astfel încât să avem deja angajate discuțiile tehnice pentru ca toate aceste 11 obiective să poată să intre în planul de finanțare prin PNRR și să putem să le punem în funcțiune cât mai repede. Discutăm de obiective care sunt la un nivel de realizare de 90%, 95%, şi atunci, în acest moment de criză energetică, trebuie să rezolvăm această problemă.

Reporter: Dar ce lipseşte pentru a fi puse în funcţiune?

Nicolae-Ionel Ciucă: Problemele sunt legate de oprirea lucrărilor prin sentinţă judecătorească, ele sunt cuprinse în cadrul siturilor Natura 2000. Ca atare, în momentul în care s-a ajuns în instanţă, instanţa a decis ca lucrările să fie oprite.

Reporter: Ce aţi pregătit pentru CSAT? Care sunt soluțiile pentru criza energetică?

Nicolae-Ionel Ciucă: Ce am pregătit pentru CSAT sunt soluţii care vor rămâne acolo. Ceea ce avem de comunicat public am comunicat acum. Cert este că și în CSAT şi public, fără niciun fel de reținere, vă pot spune că facem, încă o dată, tot ceea ce este posibil astfel încât să putem să asigurăm protecția cetățenilor și competitivitatea economiei româneşti.

Reporter: În ce direcţie merg cele 2,2 miliarde de la Uniunea Europeană? Compensarea facturilor sau…?

Nicolae-Ionel Ciucă: Cele 2,2 miliarde, ca să vorbim pe înţelesul tuturor: este vorba de decizia care a fost luată în urmă cu două zile de către Comisia Europeană pentru a putea să vină în sprijinul ţărilor membre, în vederea combaterii sărăciei energetice, protecția cetățenilor, familiilor vulnerabile, protecția locurilor de muncă. Se asigură 10% din Cadrul financiar multianual 2014-2020 ca să poată fi folosiți acești bani tocmai în a aplica aceste scheme de ajutor. De aceea, ordonanța de urgenţă şi măsurile pe care le luăm – am făcut acest lucru de fiecare dată – trebuie să fie în concordanţă şi cu măsurile aplicate la nivelul Uniunii Europene. Am temporizat oarecum decizia, astfel încât să putem să vedem toate aceste mecanisme și cele 2,2 miliarde să fie îndreptate tocmai în direcția care a fost decisă la nivelul Comisiei.

Reporter: Concret, suntem la Softronic acum. Cum veţi ajuta unitatea, ce v-au solicitat cei din conducere, care ar fi acel ajutor urgent, dacă nu azi, poate mâine? Care e cea mai mare nevoie a dumnealor la ora actuală?

Nicolae-Ionel Ciucă: Cea mai mare nevoie a dumnealor în acest moment este legată de faptul că trebuie să avem o discuție cu Comisia referitor la o normă europeană care vizează amplasarea unor echipamente de control și monitorizare pe locomotivele noi, echipamente care nu sunt deloc ieftine – ar ridica prețul locomotivei cu 400.000 de euro – şi care pentru țara noastră, în acest moment, nu sunt funcționale pentru că nu avem modernizată calea ferată. Avem, din ce am înțeles, doar câteva bucăți mici de cale ferată de la București la Buftea şi de la Curtici la Arad. Ca atare, acest cost ar fi de prisos și atunci e un demers care se poate face de către departamentul din Ministerul Transporturilor pe o comunicare transparentă și onestă cu Comisia, astfel încât țările care au mai puțin de 150 de kilometri de cale ferată modernizată cu astfel de echipamente să poată să beneficieze de 5 ani în care să nu monteze aceste echipamente. Practic, e o solicitare de menținere a competitivității  producției de locomotive și să poată să fie accesibile pe piața românească.

Reporter: Parlamentul olandez a adoptat o rezoluție în care spune că România şi Bulgaria nu ar trebui să intre în Schengen. Cum comentaţi acest lucru şi ce poate face România în această situație? Ştim că se apropie Consiliul JAI.

Nicolae-Ionel Ciucă: Am trecut în revistă repede acea decizie. Nu ne îngrijorează deloc pentru că ţara noastră a făcut tot ceea ce era necesar astfel încât să îndeplinească toate cerințele tehnice pentru accedere în spațiul Schengen, lucru care s-a dovedit și prin rezultatele verificărilor făcute de către comisia nominalizată în acest sens. A fost o comisie internațională care a verificat tot ceea ce era de verificat conform acquis-ului Schengen și mai mult decât atât. Noi ne-am oferit disponibilitatea inclusiv în relația bilaterală cu Olanda, astfel încât acolo unde consideră că sunt probleme și doresc să vină să verifice la faţa locului, suntem în măsură să acceptăm această colaborare bilaterală, astfel încât dumnealor să poată să verifice și să vadă că suntem pregătiţi pentru accedere la spaţiul Schengen. Sigur, sunt și celelalte aspecte care sunt cuprinse, și anume: respectarea tuturor condițiilor legate de ceea ce înseamnă aspectele de stat de drept, aspectele legate de corupție, aspectele legate de crimă organizată. Vă pot spune că pe stat de drept am putut în așa fel încât, la nivelul guvernului şi la nivelul întregii coaliții, să luăm măsurile care se impun, în directă coordonare și colaborare cu reprezentanții Comisiei, să avem un pachet de legi ale justiției care într-adevăr să fie în deplină aliniere cu justiția din Uniunea Europeană și să ducă la acel proces de modernizare a justiției din România. Iar pe partea de crimă organizată avem instituțiile statului care sunt foarte bine consolidate și sunt convins că îşi fac datoria aşa cum şi-au făcut-o şi până acum.

Reporter: O ultimă întrebare. Un subiect drag dumneavoastră, Armata. Rezerviştii au fost chemaţi la unităţile militare pentru antrenament. Dumneavoastră aţi fost chemat? Sunteţi general în rezervă, se știe.

Nicolae-Ionel Ciucă: Este cât se poate de sensibil. De fiecare dată când s-au desfășurat astfel de activități, de exerciții, pentru că ele sunt exerciţii, au existat aceste temeri legate de motivul pentru care se desfășoară aceste activități. În acest moment, așa cum am fost informat, sunt exerciții care erau în planul de pregătire, în planul de verificare a modului în care se poate desfășura un proces de chemare a rezerviştilor, punctual, în două, trei județe. Nefiind în județele respective, nu am fost chemat.

Reporter: Nu aveți buletin de Craiova…

Reporter: Cum l-ați convins să se întoarcă în partid? Acum câteva luni părea supărat de tot…

Nicolae-Ionel Ciucă: Cum l-am convins eu pe dumnealui? Dânsul a fost convins de prima dată, a fost membru al Partidului Național Liberal. Eu sunt convins că filiala Dolj, prin prezența domniei sale, – revenirea la familia Partidului Național Liberal din Dolj este un act de normalitate – va continua să-și desfășoare activitatea împreună cu ceilalți colegi mai bine decât până acum.

Reporter: Domnule prim-ministru, președintele Iohannis a zis că ar fi posibilă o creștere de 15% la pensii.

Nicolae-Ionel Ciucă: Am discutat acest subiect și, analizând toate datele despre inflație, putem cu toții să vedem că, astăzi, inflația a depășit 15%, după ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică. Inflația este la 15,9% și cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflației, motiv pentru care trebuie să analizăm și să facem în așa fel încât, pentru pensionari, să asigurăm creșterea pensiei cu rata inflației. Vă mulțumesc!

Sursa: Vizita premierului Nicolae-Ionel Ciucă în județul Dolj