#Madrid –

Reduce morbiditatea și mortalitatea pacienților cu 86%

Unitatea de Reabilitare Cardială a Spitalului Fundación Alcorcón tocmai și-a sărbătorit a zecea aniversare, cu peste 1.000 de pacienți tratați. Rezultatele tratamentului lor reflectă o reducere cu 86% a morbidității și mortalității pacienților tratați, care se declară 100% mulțumiți. Această unitate are cel mai mare număr de „pacienți experți” acreditați de Societatea Spaniolă de Cardiologie, cu un total de 25, care oferă sprijin celor nou afectați. De asemenea, se lucrează constant cu asociația pacienților de cardiologie ACARMAS.

Unitatea de Reabilitare Cardiacă a Spitalului Universitar Fundación Alcorcón tocmai a sărbătorit a 10-a aniversare, de când și-a început activitatea de îngrijire la 1 martie 2013. De atunci a tratat peste 1000 de pacienți.

Reabilitarea cardiacă este un program multidisciplinar de măsuri preventive pentru reducerea riscului și îngrijirea globală și pe termen lung a persoanelor cu probleme cardiovasculare. Echipa umană a Unității este formată din cardiolog, reabilitator, asistenți medicali, kinetoterapeuți, psiholog, psihiatru, asistenți și o multitudine de alți specialiști colaboratori precum pneumologie, urologie, ginecologie, nutriție, asistență socială, farmacie etc.

Unitatea lucrează în strânsă continuitate a îngrijirii cu echipele de Asistență Primară ale celor 7 centre de sănătate din zonă, fiind pionier într-un proiect de continuitate a îngrijirii digitalizate din 2016. Din 2016 se menține și un acord cu centrele sportive municipale, unde pacienții merg la exerciții fizice după terminarea programului, lucrând în strânsă colaborare.

Echipa Unității a primit în 2018 Premiul pentru bune practici în strategia cardiopatiei ischemice a Sistemului Național de Sănătate pentru Reabilitare Cardiacă echitabilă și specializată pe femei cu risc cardiovascular crescut.

În mijlocul pandemiei și pe parcursul anului 2020 Unitatea a participat la crearea aularc.esprimul program de reabilitare cardiacă online al Asociației de Risc Vascular și Reabilitare Cardiacă a Societății Spaniole de Cardiologie și care are deja 6.000 de utilizatori în toată Spania.

Din iunie 2020, unitatea lucrează într-o manieră hibridă, atât față în față, cât și online, cu aularc și medicina digitală. Sprijinul noilor tehnologii a făcut posibilă îmbunătățirea accesibilității și menținerea prevenirii și reabilitării cardiace la domiciliu chiar și într-o pandemie și creșterea capacității unității. Două treimi dintre pacienții consultați sunt foarte complexi cu boală cardiacă ischemică, insuficiență cardiacă avansată, hipertensiune pulmonară sau chiar persoane cu transplant de inimă.

Rezultatele asupra sănătății cardiovasculare și globale ale programului sunt impresionante. Controlul factorilor de risc cardiovascular este realizat la majoritatea pacienților și 85% aderență la program de peste 5 ani. Toate acestea conduc la o reducere a morbidității și mortalității cardiovasculare cu 86% și satisfacție de 100%.

Această unitate are, de asemenea, cel mai mare număr de pacienți experți acreditat de SEC (Societatea Spaniolă de Cardiologie): 25 în total. Dintre aceștia, 8 participă la proiect „Pacient expert personal și virtual” oferit pacienţilor internaţi în cardiologie. Proiectul menționat, încorporat în secția de spitalizare în noiembrie 2019, a tratat deja peste 150 de pacienți internați. Rolul pacient expert si asistenta medicala Este esențial să sprijinim pacienții noi și să le promovăm autoîngrijirea.

De asemenea, lucrează zilnic și are sprijinul asociației de pacienți ACARMAS, a apărut din unitatea de reabilitare cardiacă, astăzi una dintre cele mai numeroase din sudul Comunității Madrid, care face parte din Comisia pentru Pacienți a Fundației Alcorcón și Asistență Primară din Alcorcón și a fost premiată de mai multe ori de către Fundația Spaniolă a Inimii .

Toate acestea cu o mare activitate didactică și de cercetare, Unitatea a participat la registre internaționale precum Euroaspire Vo multitudine de studii clinice, proiecte de pionierat în realitate virtuală și dezvoltă în prezent un proiect de telemedicină de Faza 3 cu Universitatea Rey Juan Carlos.

Sursa: Comunitatea Madrid – Unitatea de Reabilitare Cardiacă a Spitalului Fundación Alcorcón sărbătorește 10 ani de activitate, cu peste o mie de pacienți tratați