#Madrid –

Sunt modificări anatomice care afectează rețeaua însărcinată cu îngrijirea.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar General Gregorio Marañón, un centru public din Comunitatea Madrid, au descoperit că încă de la sarcină creierul mamei suferă modificări anatomice legate de neuroplasticitate. Un studiu publicat în prestigioasa jurnală Nature Neuroscience reflectă rezultatele unui studiu în care creierul a 110 femei aflate în al treilea trimestru de sarcină a fost comparat cu cel al femeilor care nu fuseseră niciodată însărcinate, confirmând că creierul viitoarelor mame era deja foarte diferit din punct de vedere anatomic înainte de a se naște copilul.

Această linie de cercetare derivă dintr-un prim studiu științific pe această temă publicat în urmă cu doar șase ani. În ea, cercetătorii Marañón au demonstrat că anatomia creierului mamelor la trei luni după naștere este diferită de ceea ce avea înainte de naștere.
rămâne însărcinată pentru prima dată. Mai exact, s-au observat schimbări într-o rețea cerebrală implicată în percepția Sinelui și a cogniției sociale, celebra Rețea Default.

De asemenea, s-a stabilit că, cu cât creierul se schimbă mai mult, cu atât este mai bună legătura dintre mamă și copil. O linie de lucru care a aprofundat în studiul creierului matern, demonstrând că schimbările persistă, cel puțin, până la șase ani postpartum și sunt
anatomic asemănătoare cu cele care apar în timpul adolescenței, întărind ideea de matercență.

Studiul actual a fost realizat de oamenii de știință Susana Carmona, María Paternina-Die și Magdalena Martínez, din zona de cercetare neuromaternă a Spitalului Gregorio Marañón. În această lucrare, cele 110 participante au fost, de asemenea, reevaluate în prima lună după naștere și s-a observat că, pe măsură ce perioada postpartum progresează, unele dintre modificările creierului produse de sarcină se inversează, în timp ce altele nu. De exemplu, cele care afectează rețelele cerebrale responsabile de atenție tind să revină rapid la starea de dinainte de sarcină după naștere, dar cele care afectează Rețeaua Default nu, acestea par să persistă. Prin urmare, este posibil ca prima sarcină să modifice regiunile creierului implicate în percepția Sinelui pe viață.

Această lucrare a analizat și variante precum tipul de livrare. În acest studiu, 79% dintre femeile însărcinate au născut prin naștere vaginală, 11% prin cezariană de urgență și 10% prin cezariană programată. Studiul a observat că schimbările care apar între al treilea trimestru de sarcină și prima lună de postpartum sunt diferite în funcție de tipul de naștere. Femeile care au avut o operație cezariană planificată au prezentat modificări ale creierului diferite de cele observate la femeile care au avut o naștere vaginală sau o operație de cezariană de urgență după travaliu. Acest lucru sugerează că travaliul, indiferent dacă se termină cu o operație cezariană sau o naștere vaginală, influențează neuroplasticitatea maternă, deși amploarea și direcția acestor modificări rămân de stabilit.
Sub aspectul neuropsihologic, s-a mai constatat că cu cât mama are mai multă anxietate în timpul sarcinii, cu atât experiența nașterii este mai proastă; că o experiență mai proastă a nașterii este asociată cu un stres mai mare în timpul postpartumului, iar acest lucru, la rândul său, este asociat cu mai multe simptome de depresie și legături mai proaste cu copilul.

Prin urmare, datorită muncii cercetătorilor de la Spitalul Gregorio Marañón, s-a stabilit că sarcina, nașterea și postpartum sunt procese care, deși apar de obicei împreună, implică schimbări hormonale, imunologice și de mediu foarte diferite. Acest studiu a făcut posibil să se identifice că aceste trei procese sunt, de asemenea, caracterizate de mecanisme de neuroplasticitate diferite și că este necesar să se evalueze modul în care fiecare dintre ele sculptează diferențial creierul matern. Fără aceste cunoștințe prealabile, nu va fi posibilă construirea unor modele solide care să ajute la prezicerea, prevenirea și tratarea patologiilor perinatale precum depresia postpartum, o tulburare care afectează aproape 1 din 5 femei.

Sursa: Comunitatea Madrid – Un studiu de la Spitalul Gregorio Marañón arată că în timpul sarcinii apar modificări în creierul mamei