Ajută la înțelegerea transmiterii virusului și reduce falsele negative

Un studiu realizat de Serviciul de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase al Spitalului General Universitario Gregorio Marañón subliniază importanța recoltării mai multor probe de la pacienți pentru diagnosticarea virusului variolei maimuței, pentru a înțelege mai bine transmiterea acestuia, a îmbunătăți sensibilitatea diagnosticului și a reduce rezultatele fals negative ale testelor. Lucrările cercetătorilor din Marañon au fost publicate recent în prestigioasa jurnală europeană Eurosurveillance' privind supravegherea, epidemiologia, prevenirea și controlul bolilor infecțioase.

Cercetarea condusă de Cristina Veintimilla, medic al Serviciului de Microbiologie și Boli Infecțioase al Spitalului Gregorio Marañón, a comparat pozitivitatea diferitelor probe clinice în 34 pacienți cu suspiciune de infecție cu variola maimuțelor. Cercetătorii au remarcat că toți pacienții erau bărbați cu contact intim apropiat, cu o vârstă medie de 28 ani, care au prezentat clinic leziuni cutanate atunci când au mers la urgențe, pe lângă dureri în gât sau simptome de proctită la un număr mic de pacienți, respectiv 4 și respectiv 7.

.

În perioada de studiu, 140 probe, aproximativ 3 sau 4 per pacient, din zone diferite, indiferent de simptome: 37 leziuni ale pielii, 37 probe de sânge, 37 Exsudatele faringiene și 32 exsudate perianale, la care diagnosticul a fost pus prin PCR specifică pentru determinarea variolei maimuțelor. Cea mai mare rată de pozitivitate și încărcătură virală a fost obținută în probele prelevate din leziuni cutanate, dar rate ridicate de pozitivitate au fost atinse și la celelalte probe recoltate.

Potrivit Cristinei Veintimilla, „studiul nostru sugerează relevanța utilizării unor probe alternative la leziunea cutanată pentru diagnosticul variolei maimuțelor, deoarece, deși unii dintre pacienții noștri prezentau leziuni veziculoase în zonele orofaringiene și anale, majoritatea dintre probele pozitive nu proveneau de la pacienți cu leziuni vizibile în acele zone la momentul testării. Prin urmare, aceste probe suplimentare ar putea fi relevante, ca și în cazul unuia dintre pacienții noștri care, deși prezenta leziuni cutanate, rezultatul PCR-ului său a fost negativ și, totuși, a fost pozitiv în probele de sânge, exudat faringian și perianal. Datorită faptului că am obținut sistematic mai multe probe per pacient, am reușit să o diagnosticăm”.

Rezultatele ale acestei investigații contribuie la înțelegerea transmiterii virusului variola maimuței și la importanța testării probelor din mai multe site-uri poate ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să îmbunătățească sensibilitatea diagnosticului și să reducă rezultatele fals-negative. În plus, potrivit Patriciei Muñoz, șeful Serviciului de Microbiologie și Boli Infecțioase, „rezultatele obținute din probele de sânge ar putea fi utile pentru a identifica persoanele care incubează virusul, înainte ca leziunile să se dezvolte și, eventual, să reducă lanțul de transmitere. deși va fi necesar să se efectueze mai multe studii pentru a o confirma”.

Studiul a fost publicat recent în Jurnal european Eurosurveillance de supraveghere , epidemiologie , prevenirea și controlul bolilor infecțioase: https://www.eurosurveillance.org/content/.1560/37-7917. ESTE.140. .31.2200598

Gregorio Marañón este unul dintre cele cinci spitale publice autorizate de către Direcția Generală de Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, într-o primă fază, să efectueze teste PCR în cazurile de suspectare a variolei maimuțelor din Comunitatea Madrid.