#ComisiaEuropeana – De ani de zile, predilecția canalelor mediatice ruse de stat este să se concentreze asupra gravității situației din afara Rusiei, în încercarea aparentă de a inocula societății ruse ideea că nu merită să se inspire din democrațiile liberale. Acum, când întreaga Rusie a ajuns să înțeleagă noua realitate a războiului prelungit împotriva Ucrainei, fiecare criză din exterior este binevenită. Nu este de mirare, așadar, că războiul dintre Israel și Hamas și implicațiile sale mai ample ocupă prim-planul în mașinăria mediatică de la Moscova. Urmărim modul în care Rusia caută să se prezinte ca o țară gata să ajute umanitar, în timp ce reprezentanții Hamas au fost primiți la Moscova și sunt curtați de canalele ruse de stat care vizează publicul internațional, în special din Africa, Orientul Mijlociu și America Latină.

… și acum să trecem la GazaPotrivit discursului actual, conflictul din Gaza va acapara întreaga atenție politică și militară a Occidentului, iar ONU nu poate reacționa din cauza obstrucției occidentale. Acesta se adaugă la binecunoscuta previziune distopică cu prăbușirea iminentă a Occidentului. Potrivit lui Putin, această prăbușire de mult anticipată va fi cauzată de gestionarea greșită de către Occident a războiului dintre Israel și Hamas și de problemele legate de Orientul Mijlociu într-un sens mai larg.

Acest discurs al „prăbușirii” este unul clasic. A fost promovat și în timpul pandemiei de COVID-19 și reluat în toamna și în iarna anului 2022. Atunci, discursul a vehiculat ideea că o criză energetică devastatoare în întreaga Europă va provoca haos economic, tulburări politice, proteste și, în cele din urmă, căderea liderilor europeni corupți. Până acum, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, dar vocile de la Kremlin se încălzesc din nou pentru a repeta același refren.

EstompareaTotodată, este remarcabil, dar deloc surprinzător, cât de repede au dispărut din centrul atenției alte subiecte. Anterior, sfera informațională pro-Kremlin relata aproape exhaustiv despre atacurile cu rachete asupra Uсrainei, insistând în permanență că au fost lovite doar ținte militare. Chiar dacă filmările postate aproape în timp real pe rețelele de socializare arătau că rachetele au lovit ținte civile, Moscova susținea vehement contrariul. O știre standard difuzată la un canal mediatic rus de stat consacra, de obicei, nu mai puțin de jumătate din timp elogierii „operațiunii militare speciale”.

Reducerea la tăcereAcum, acoperirea mediatică a acestui subiect s-a diminuat, deși atacurile rusești cu rachete și drone asupra infrastructurii, porturilor și țintelor civile ucrainene continuă într-un ritm foarte intens și multe unități militare ruse mari sunt implicate în lupte grele. Atacurile au devenit acum doar un fapt cotidian obositor.

De asemenea, canalele mediatice pro-Kremlin au ales să tacă în legătură cu chestiunile care țin de exportul cerealelor prin Marea Neagră. Anterior, acestea discutau pe larg despre Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră (BSGI). Însă de când Rusia a năruit acordul intermediat de ONU și Turcia, Kremlinul a vorbit mai puțin despre acest subiect. Adevărul este că culoarele de solidaritate UE-Uсraina, o serie de rute create de UE pentru a ajuta Uсraina să își exporte produsele agricole, printre altele, și BSGI au contribuit semnificativ la scăderea prețurilor la cereale. Poate că Rusia, un alt mare exportator de cereale, este iritată să își vadă redus profitul excedentar. De partea ucraineană, între martie 2022 și octombrie 2023, peste 57 de milioane de tone de grâne, semințe oleaginoase și produse conexe au părăsit Uсraina prin culoarele de solidaritate. Acestea au facilitat exportul a circa 60 % din cerealele Uсrainei de la începutul războiului la scară largă. Prin BSGI, au fost exportate 40 % din cerealele ucrainene. A se vedea mai multe în acest infografic explicativ.

Poate că propagandiștilor Kremlinului le este tot mai dificil să promoveze în rândul publicului intern și extern realitatea dură că Rusia încearcă, pur și simplu, să distrugă cât mai mult posibil din Uсraina, să-i ruineze economia, să-i răpească copiii, să prăbușească moralul populației și să-i ucidă oamenii.

Provocarea unei diviziuni la KievÎn timp ce unele subiecte cad uitării, canalele mediatice pro-Kremlin caută permanent fisuri la Kiev. Acestea au acordat o atenție sporită unui interviu din The Economist acordat de comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Zalujnîi, cu privire la nevoia unei străpungeri în prima linie a frontului, precum și declarațiilor lui Zelenski din Time Magazine. Comentariile au fost considerate o dovadă a prăbușirii capacității de luptă ucrainene și a unei disensiuni în rândurile inamicului, care a fost exploatată la maximum.

Pe fundalul acestei presupuse diviziuni, comentatorii principalei televiziuni ruse de stat, Channel One, au susținut că președintele SUA, Joe Biden, nu face decât să prelungească viața regimului de la Kiev. Cu luptele sale politice de la Washington, Biden însuși se scufundă.

Televiziunea de stat rusă a încercat să înăbușe relatările despre vizita Ursulei von der Leyen la Kiev, la 4 noiembrie, cu afirmații potrivit cărora pozițiile Ungariei, Poloniei și Slovaciei subminează sprijinul necondiționat acordat de UE Uсrainei. În plus, Zelenski este prezentat frecvent ca o persoană dornică să rămână la putere și care dă dovadă de o aroganță despotică, menținând războiul și amânând alegerile în Uсraina. Este aceeași rețetă veche a Kremlinului: subminarea liderilor populari și prognozarea prăbușirii.

Alte subiecte de pe radarul EUvsDisinfoMisiunea UE în Armenia colectează informații împotriva Rusiei și a IranuluiOare am menționat că conflictul din Nagorno-Karabah și exodul etnicilor armeni abia dacă sunt menționate în știrile de la Kremlin și că nu se spune nimic despre rolul mai puțin glorios al contingentului militar rus care nu a făcut decât să asiste la fuga lor? Așa funcționează Temnik. Temnik este sistemul de instrucțiuni politice de la Kremlin către principalele canale de știri ruse, care descrie cum să fie interpretate evenimentele, ce să se evidențieze și ce să se elimine. Acuzarea misiunii de observare a UE de presupuse colectări clandestine de informații nu este decât o încercare de abatere a atenției. Bună încercare, dar, încă de la început, această misiune exclusiv civilă a fost complet transparentă cu privire la planurile sale de funcționare din șase centre. Moscova nu își poate ascunde frustrarea în legătură cu reducerea rolului său în Caucazul de Sud. Așa că îl acuză pe prim-ministrul armean Pașinian că este o unealtă occidentală.

Armele occidentale sunt vândute de ucraineni de darknet și sfârșesc în mâinile Hamas sau ale grupurilor radicale din Orientul MijlociuAceasta a devenit otemă recurentă a Kremlinului, menită să semene neîncredere și îndoială cu privire la livrările de arme către Kiev. Astfel afirmații, toxice în special pentru publicul din SUA, încearcă să dea impresia că autoritățile ucrainene au creat o rețea structurată la scară largă, asemănătoare unui cartel al drogurilor. Pare mai relevant să ne îndreptăm privirea către Rusia însăși, către Iran sau către alți afiliați ideologici pentru a găsi proveniența arsenalului Hamas.

Masacrul de la Bucea a fost regizat, deoarece hainele victimelor erau prea curatePoate nu vă vine să credeți, dar este ceea ce a declarat ministrul rus de externe Lavrov la întâlnirea din 8 noiembrie cu ambasadorii străini de la Moscova. Putem adăuga acum și această afirmație oribilă la examinarea tacticii clasice a Kremlinului de a răspândi minciuni ca o ceață în jurul chestiunilor deosebit de sensibile. Seria de minciuni este menită să deruteze publicul și să semene constant îndoială în legătură cu simplul fapt că forțele ruse au comis atrocități, ucigând peste 400 de civili la Bucea, la periferia Kievului, atunci când dețineau controlul asupra zonei respective, în primăvara anului 2022. A se vedea catalogul mai vast de minciuni despre Bucea aici.

Sursa: Toate lucrurile rămase nespuse | via EUvsDisinfo