Departamentul de Teritoriu lansează următorul 17 din noiembrie serviciul de transport public la cerere Clic.cat din regiunea Ripollès. Acestea sunt 4 linii noi care vor funcționa de luni până vineri în zilele lucrătoare și care vor ajunge la 12 centre de populație.

Sunt linia R1 între Camprodon și Setcases cu prelungiri către Llanars, La Roca, Tregurà și Abella; Linia R2 între Camprodon și Beget cu opriri în Fontubí și Rocabruna; Linia R3 între Ripoll și Vallfogona del Ripollès și linia R4 între Ripoll și La Farga de Bebié. Rezervările de călătorie trebuie făcute prin aplicația „Nemi”, disponibilă pentru IOS și Android, sau telefonic.

Clic.cat este serviciul de transport digitalizat la cerere de la Generalitat, în pe care utilizatorii trebuie să se înregistreze cu o aplicație mobilă, care diferă în funcție de compania care face traseul. Aplicația vă permite să faceți o rezervare, să vedeți în timp real locația vehiculului, traseul, timpul de călătorie sau ora estimată de sosire. Clic.cat menține însă posibilitatea de a face rezervarea telefonică, ca și restul transportului la cerere.

În prezentarea noului serviciu către Consiliul Regional din Ripollès, ministrul Teritoriului, Juli Fernàndez, le-a subliniat primarilor din regiune că „treaba noastră este să mutăm oamenii , nu arde combustibil”, și a subliniat că Clic.cat răspunde provocării globale a urgenței climatice pentru că „adaptează transportul public la fiecare realitate” și promovează „decarbonizarea”. Consilierul, în acest sens, a indicat că „treaba noastră este să răspundem nevoilor cetățenilor oriunde s-ar afla” și a reamintit că transportul în comun trebuie să fie „totul, peste tot și pentru toată lumea”.

Odată cu implementarea în Ripollès, Clic.cat are acum linii care deservesc 8 judete. Primele Clic.cats au fost lansate în decembrie 2019 în Gironès și Pla de l’Estany. De atunci și până în luna septembrie, serviciul Clic.cat a transportat în total 21.349 oameni.

Scopul Departamentului este digitalizarea și transformarea în Clic.cat a întregii rețele de transport la solicitarea Generalitati, care are în prezent 134 linii care ajung în 450 municipii. Transportul la cerere are rute și orare stabilite, dar este asigurat doar dacă există rezervări prealabile. În acest fel, vehiculele și rutele pot fi ajustate la cererea reală, evitând rutele ineficiente și emisiile de CO2.,

. Studiu de îmbunătățire

Demararea Clic.cat serviciul în Ripollès este prima dintre acțiunile planificate pentru Studiul de îmbunătățire a transportului public din Ripollès, întocmit între Departamentul Teritoriului, Consiliul Județean Ripollès și primăriile respective. Este o lucrare care analizează nevoile de mobilitate ale regiunii și stabilește inițiative de a oferi un serviciu de transport public adecvat cererii, de a îmbunătăți accesul la centrele de sănătate și de a favoriza legătura cu capitala regiunii și municipiile de referință.

În acest sens, documentul stabilește alte 4 linii Clic.cat pentru îmbunătățirea legăturilor cu Vall de Ribes. Studiul mai prevede extinderea la spitalul din Olot și creșterea deplasărilor în weekend și sărbători a liniilor de autobuz Ripoll – Olot și Camprodon-Olot. În plus, prevede creșterea numărului de expediții și extinderea până la Ripoll a liniei express.cat e1 Girona-Olot.

Acest set de îmbunătățiri ale serviciilor de transport rutier este de așteptat ca acestea pot fi implementate în perioada 2019 Acestea sunt acțiuni care completează munca pentru integrarea completă a Ripollès în sistemul tarifar integrat al ATM-ului Barcelona. , cu încorporarea în sistemul T-Mobilitat. Ripollès este în prezent integrat parțial cu pachete de la excursii ale companiilor operatoare si T-Casual din zona 1.

Pentru monitorizarea îmbunătățirilor transportului, este planificată o comisie de monitorizare care se va întruni o dată la patru luni pentru a evalua evoluția lucrărilor, evaluarea măsurilor implementate și depistarea de noi nevoi .

Ripollès este o regiune cu 19 municipalități și .349 locuitori. Cel mai mare număr de călătorii în zilele lucrătoare au loc în interiorul județului, cu un total de .240 călătorii pe zi, care corespunde cu 58% din total. Pe de altă parte, un total de 10.000 călătoriile în zilele lucrătoare au loc în afara regiunii, în principal Osona, Garrotxa și Barcelona

Sursa: Territori lansează serviciul de transport la cerere Clic.cat în Ripollès