ACTIVITATE ÎNCADRĂ ÎN PROGRAMUL DE CĂRĂCIUN AL CENTRULUI

Spitalul Universitar Henares a inaugurat expoziția ’12 linguri. O privire în interior’, o expoziție care încearcă să exprime prin imagini și povestiri scurte ce înseamnă să trăiești cu o boală autoimună precum lupusul eritematos sistemic (LES). Expoziția se află pe coridorul central al parterului de spitalizare și poate fi vizitată până pe 11 februarie, coincidend cu închiderea evenimentelor de sărbătorire a celei de-a XV-a aniversări a spitalului.

În total sunt 11 fotografii, plus o lingură. Toate în alb-negru, sunt o lucrare a lui María Méndez de Vigo, o artistă și pacientă cu lupus eritematos sistemic (LES) de mai bine de 25 de ani, care a creat un dialog vizual, amestecând imagini și povestiri scurte, pentru a explica ce înseamnă. înseamnă a trăi împreună.cu o boală autoimună.

Expoziția prezintă o serie de unsprezece imagini care dezvăluie analogii cu simptomele bolii, binome cu corpul uman și paralele cu realitatea lupusului. Aceste imagini sunt însoțite și de nuvele ale scriitorului și creatorului Germán Cano care susțin și completează sensul ilustrațiilor, în așa fel încât să se creeze un dialog vizual care aprofundează în emoțiile și sentimentele provocate de boală.

Lucrarea este curatoriată de Imelda Campos Izquierdo, artistă și profesor de grade artistice la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid, precum și mentor artistic al lui Méndez de Vigo.

La vernisajul expoziției au participat directorul general, Ignacio Martínez Jover, directorul medical, Jesús De Castro, precum și personalul sanitar din diferite servicii spitalicești. Au participat și doi reprezentanți ai Asociației Lupus Madrid; artista și pacienta cu LES, María Méndez de Vigo, scriitorul Germán Cano și curatoarea expoziției, Imelda Campos.

Teoria celor 12 linguri

Teoria celor 12 linguri este o metaforă binecunoscută printre pacienții cu afecțiuni precum lupusul și cei în care oboseala extremă este un simptom comun. Autoarea acesteia, Christine Miserandino, a venit cu această teorie când, în timp ce se afla într-un restaurant, o prietenă de-a ei i-a cerut să explice cât de obosită este și de ce este diferit de ceea ce simte o persoană sănătoasă. Christine s-a uitat apoi în jur și a văzut o lingură. A luat câteva și a început o poveste care a făcut înconjurul lumii.

Lingurile simbolizează energia pe care o avem pentru a ne îndeplini sarcinile de zi cu zi și, în timp ce o persoană sănătoasă are infinite linguri, pacienții care trăiesc cu oboseală cronică au doar 12 care sunt epuizate la fiecare acțiune zilnică.

Expoziția, situată în coridorul central al parterului de spitalizare, poate fi vizitată până pe data de 11 februarie, coincidend cu închiderea manifestărilor de sărbătorire a XV-a aniversare a spitalului. Obiectivul cu expoziții de genul acesta este ca atât pacienții, cât și însoțitorii lor să aibă un sejur cât mai plăcut și umanizat, pe lângă faptul că face vizibilă munca asociațiilor de pacienți.

Consiliul Pacienților

Asociația Lupus Madrid este o asociație care s-a alăturat recent Consiliului Pacienților Hospital del Henares. Acest consiliu se întrunește o dată la trei luni și este format din asociații de pacienți din zona noastră, precum și din Madrid și Spania. În acest ultim consiliu al lunii decembrie, am salutat această asociație și Grupul Spaniol de Pacienți cu Cancer, GEPAC.

Scopul Consiliului Pacienților este de a avansa în îmbunătățirea relației pacienților și familiilor acestora cu spitalul, acționând ca o structură care crește calitatea serviciilor de sănătate prin ascultarea activă a vocii acestora. În cadrul acestui consiliu, AMELyA (Asociația Lupus din Madrid) a venit cu ideea de a aduce această expoziție la Spitalul del Henares în timpul Crăciunului.

Această inițiativă are o primire excelentă în societate. A fost finalist la cea mai recentă ediție a premiilor Fundación FarmaIndustria Somos Pacientes.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitario del Henares găzduiește expoziția „12 Cucharas”, o călătorie vizuală prin emoțiile unui pacient cu lupus