A avut loc o întâlnire cu 18 pacienți aflati în prezent în urmărire

Cu peste 50 de pacienți operați, Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda este unul dintre spitalele de pionierat din Spania în implantarea de dispozitive de asistență ventriculară pe termen lung, adică „inimi mecanice” al căror scop este să ofere suport circulator pacienților. cu insuficienta cardiaca care prezinta progresia bolii si la care tratamentul medicamentos nu mai este suficient.

Cu scopul de a face vizibilă această alternativă terapeutică și de a împărtăși experiențe, Spitalul Puerta de Hierro a reunit recent cei 18 pacienți pe care îi are în prezent în urmărire, îngrijitorii lor și profesioniștii care îi îngrijesc într-o zi multidisciplinară în care au avut am putut să pun în comun cum este viața de zi cu zi cu acest dispozitiv.

La acești pacienți, transplantul de inimă a fost până de curând singura opțiune pentru a evita declinul funcțional, internările frecvente în spital și, în cele din urmă, moartea. Apariția acestor dispozitive, indicată la pacienții aflați pe lista de așteptare pentru un transplant de inimă („transplant bridge”) și la pacienții care nu sunt candidați la transplant din cauza vârstei sau a altor comorbidități („terapie de destinație”), reprezintă așadar o nouă oportunitate. pe viata.

„Inimile mecanice” inițiale, care au fost implantate pentru prima dată în 2007, erau pompe externe pulsatorii care erau conectate la inimă prin tuburi trecute prin piele. Asistența curentă sunt pompe centrifuge care sunt implantate lângă inima pacientului, astfel încât să-l ajute să pompeze continuu sânge în restul corpului. Această pompă internă este conectată printr-un cablu la un controler și la baterii externe pe care pacientul trebuie să le poarte mereu cu ele, dar care de multe ori reprezintă ultima opțiune de tratament disponibilă pentru bolile de inimă.

În prezent, datorită dezvoltării și îmbunătățirii continue a acestor dispozitive de asistență ventriculară cu flux continuu, supraviețuirea pacienților care le poartă este de 85% la un an, 80% la doi ani și aproximativ 60% la cinci ani.

În Spania, au fost deja implantate 365 de „inimi mecanice”.

Potrivit Registrului Spaniol al Asistarilor Ventriculare de Lunga Durata (REGALAD), in tara noastra au fost deja implantate in total 365 de asistente ventriculare, in 26 de spitale diferite. Dintre acestea, peste 50 au fost plasate la Spitalul Universitar Puerta de Hierro, lider în implantarea acestor dispozitive împreună cu Spitalul de Bellvitge, din Barcelona, ​​care a amplasat și peste 50 de dispozitive de asistență ventriculară la pacienții cu severă. insuficienta cardiaca..

În plus, creșterea numărului acestor implanturi a fost exponențială în ultimii ani. Astfel, în timp ce în 2021 au fost implantate 39 de asistențe ventriculare, în perioada ianuarie – noiembrie 2022 au fost deja implantate 62 de asistențe în toată țara. În prezent, peste 100 de pacienți trăiesc cu asistență ventriculară în Spania; Dintre aceștia, 18 au fost operați și sunt monitorizați la Spitalul Puerta de Hierro.

La nivel international, sunt tari precum Statele Unite in care acest tratament este deja destul de consolidat, cu o medie de 3.000 de asistente implantate in fiecare an.

Importanța îngrijirii la purtătorii acestei tehnologii

Deși tehnologia acestor dispozitive avansează foarte repede, astfel încât complicațiile sunt din ce în ce mai puține, este adevărat că îngrijirea și figura îngrijitorului joacă un rol foarte important la acești pacienți. Astfel, de exemplu, igiena și îngrijirea cablului care leagă pompa inimii cu controlerul extern este foarte importantă pentru a reduce riscul unor eventuale infecții.

În același mod, este important să se țină cont de dependența pacientului de o sursă de alimentare externă (baterii), aspect de care atât pacientul, cât și îngrijitorul trebuie să țină cont de zi cu zi. În plus, dezvoltarea unor dispozitive de asistență ventriculară mai hemocompatibile a făcut posibilă reducerea dozelor de tratamente anticoagulante și reducerea riscului de accident vascular cerebral și sângerare, deși acestea sunt încă complicații care trebuie luate în considerare în urmărirea acestor pacienți. .

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Puerta de Hierro, lider în implantarea asistenței ventriculare la pacienții cu insuficiență cardiacă avansată