#Madrid –

Leucodomia își propune să prezică evoluția bolii

Spitalul Universitar de Copii Niño Jesús, un centru de sănătate publică din Comunitatea Madrid, coordonează un proiect de cercetare numit Leukodomics, care își propune să creeze gemeni virtuali de copii și adolescenți diagnosticați cu leucemie pentru a simula răspunsul lor la fiecare tratament și a prezice rezultatul acestora. : șansele de succes, posibilele toxicități sau rezultatul pe termen lung al supraviețuitorului.

Pentru aceasta, vor fi generate modele digitale care vor integra informațiile pacientului (care a fost diagnosticul, cum a fost răspunsul la tratament sau care este fondul lor genetic) și pe cea a celulelor maligne ale acestuia (mutații genetice, subprograme de expresie genetică, arhitectura genomului și caracteristicile biomecanice).

Este un model personalizat de predicție a evoluției bolii în diferite scenarii simulate, fără a fi nevoie de intervenția directă a pacientului, minimizând nivelul riscului terapeutic. Astfel, pentru prima dată, modelele de calcul ale bolii și resursele de calcul din știința datelor sunt încorporate în cercetarea leucemiei infantile.

Pentru aceasta, Spitalul Niño Jesús a reunit specialiști în Informatică, Matematică, Fizică și Biologie. Este un consorțiu format din experți de la Universitatea Complutense din Madrid și I+12 (Institutul de Cercetare al Spitalului Public 12 de Octubre), Universitatea din Castilla-La Mancha, Universitatea Francisco de Vitoria și Centrul Național de Cercetare Cardiovasculară ( CNIC), coordonat de medici oncologi pediatri de la Pruncul Iisus.

Acest proiect, finanțat prin fonduri europene, a început în decembrie anul trecut și va dura doi ani de cercetare aplicată și intensivă asupra leucemiei infantile. Obiectivul este de a profita de noile resurse informatice și tehnologice pentru a îmbunătăți rezultatele tratamentelor.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul public Niño Jesús din Comunitatea Madrid conduce o investigație care va crea gemeni virtuali de pacienți cu leucemie