Ambele sunt două grupuri foarte afectate de pandemie și carantină

Clinica Zona de Management și Psihiatrie și Sănătate Mintală a Spitalului Universitar Príncipe de Asturias a lansat un Program Intensiv de Tratament Ambulatoriu pentru a consolida atenția și îngrijirea oferite de Serviciu pacienților aflați în stadiile copilăriei, adolescenței și tinereții, grupurile în special afectate de pandemie și izolare și unde se observă o creștere foarte semnificativă a cererii pentru Sănătate Mintală.

Programul lansat de Spitalul Príncipe de Asturias este alcătuit din doi psihologi clinici, doi psihiatri și o asistentă medicală specializată în sănătate mintală. Intenția programului este de a îmbunătăți accesul copiilor adolescenți care au nevoie de acesta la îngrijiri specifice în serviciile de sănătate mintală pentru a reduce lista de așteptare pentru prima consultație, precum și pentru a oferi îngrijiri ambulatorie multidisciplinare de calitate. Abordarea include tratamente individuale, familiale și de grup, coordonarea cu echipa multidisciplinară a rețelei de Sănătate Mintală și coordonarea cu toate resursele comunitare (educative, de sprijin etc).

Această inițiativă este o dezvoltare a Planului de sănătate mintală și dependențe 2017-. Obiectivul este de a contribui la îmbunătățirea sănătății mintale prin lucrul la prevenirea și diagnosticarea precoce la tineri, într-un mod care să le permită să facă față efectelor asupra sănătății mintale ale crizei sanitare și sociale generate de COVID-19 și efectele altor factori de altă natură care le afectează în prezent sănătatea mintală.

Copilăria și adolescența fac parte din acea „prioritate mondială” care este „sănătatea mintală a tuturor”, așa cum se reflectă în motto-ul ales de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru această sărbătoare a Octombrie de Ziua Sănătății Mintale, organizată de OMS din 2017 în toată lumea. Potrivit OMS însăși, în lume, unul din șapte tineri de la 13 ani suferă de o tulburare psihică.

În plus, UNICEF calculează într-un raport că mai mult de 13% dintre adolescenți din 10 la 19 ani suferă de o tulburare psihică. De asemenea, conform acestui raport, anxietatea și depresia reprezintă aproximativ 40% din aceste probleme de sănătate. sănătatea mintală, iar la aceasta trebuie adăugat și disconfortul psihosocial al copiilor și tinerilor care nu atinge nivelul de tulburare mintală, dar care le tulbură viața, sănătatea și așteptările lor pentru viitor.

.

Educația emoțională este una dintre cheile promovării sănătății mintale încă din primele etape ale vieții. Dar, în plus, există o serie de factori de risc care influențează sănătatea mintală a copiilor, adolescenților și tinerilor, precum faptul că a fost victimă a abuzului sexual, agresiunii sau

hărțuire cibernetică , sex, așteptări cu privire la angajare sau schimbări climatice, dependențe cu sau fără substanță, singurătate nedorită, a fi migrant sau a supraviețuit unui conflict de război.

În întreaga lume, există o creșterea gradului de conștientizare a importanței sănătății mintale și a furnizării de servicii și sprijin centrate pe persoană care promovează o abordare orientată spre recuperare și bazată pe drepturile omului. În legătură cu aceasta, la nivel național și internațional au fost dezvoltate diferite strategii, instrumente și modele alternative care vizează umanizarea îngrijirii, reducerea, prevenirea și eliminarea constrângerii și îmbunătățirea serviciilor de sănătate mintală în general.

Inițiativele care vizează adoptarea abordărilor de recuperare și drepturile omului au fost postulate ca esențiale de către asociațiile de utilizatori, profesioniști (Asociația Spaniolă a Neuropsihiatrie), instituții (Oficiul Regional de Sănătate Mintală și Dependențe din Comunitatea Madrid) și organizații naționale și internaționale (OMS, Națiunile Unite, Consiliul Europei…) pentru a realiza o schimbare eficientă a practicii de îngrijire.

Manifestul de la Cartagena

În această linie, în special, în anul s-a alăturat Managementul Clinic și Psihiatrie și Zona de Sănătate Mintală a Spitalului Príncipe de Asturias 2013 la Manifestul de la Cartagena, elaborat de Asociația Spaniolă de Neuropsihiatrie împreună cu asociațiile de utilizatori, în care a promis că va lucra pentru eliminarea practicilor precum constrângerile mecanice. precum și condițiile care le susțin.

Pentru a face acest lucru posibil, au fost adoptate diferite acțiuni în domeniul formării , supravegherea, coordonarea și practica clinică, care favorizează schimbarea culturală și care au un impact tangibil asupra reducerii constrângerii și dezvoltării unei îngrijiri adaptate nevoilor fiecărei persoane.

. )

Printre altele, una dintre activitățile fundamentale care caracterizează unitatea de scurtă spitalizare sunt așa-numitele ieșiri terapeutice, pe care le-am putea defini ca un exercițiu de întâlnire și însoțire între persoanele internate. în afara spitalului și profesioniștilor, care urmărește să construiască legături reparatoare din orizontalitate, respect pentru autonomie și încredere.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Principe din Asturias lansează un program specific de consolidare a îngrijirii sănătății mintale în copilărie și adolescență2017