#Madrid –

La a XI-a Conferință de actualizare privind medicina tropicală și sănătatea globală

Spitalul Universitar al Fundației Alcorcón a găzduit cea de-a 11-a ediție a Zilei de actualizare privind medicina tropicală și sănătatea globală, cu capacitate maximă în auditoriu, precum și participanți virtuali. Organizată de Unitatea de Boli Infecțioase și Medicină Tropicală a acestui spital public din Comunitatea Madrid împreună cu Universitatea Rey Juan Carlos, această activitate își propune ca profesioniștii din domeniul sănătății să actualizeze cunoștințele în domeniul medicinei tropicale și sănătății globale. O zonă care, în cadrul globalizării și al încălzirii globale, a căpătat o importanță de prim rang și a cărei situație este în continuă schimbare.

Directorul conferinței, dr. María Velasco, de la Unitatea de Boli Infecțioase, explică că „Evenimentul este o oportunitate de a evidenția importanța patologiei de import și necesitatea de a fi pregătit să îngrijim ea. Este de obicei un subiect uitat din cauza tipului de populație pe care îl afectează sau pentru că sunt boli mai puțin frecvente în mediul nostru, dar este necesar să le cunoaștem pentru că globalizarea le poate aduce oricând în centrele noastre de sănătate.

Conferința a fost structurată în șapte intervenții pe aspecte actuale ale acestui domeniu, realizate de experți naționali. Primul bloc a abordat cele trei mari pandemii clasice care continuă să fie o problemă majoră de sănătate globală: SIDA, malaria și tuberculoza.

A început cu Reținerea în îngrijirea persoanelor vulnerabile cu infecție HIV. Impactul Stigmatuluide Pablo Ryan Murua, de la Spitalul Infanta Leonor; Epidemiologia genomică aplicată urmăririi tuberculozei în medii sociale complexede Darío García de Viedma, de la Spitalul Gregorio Marañón; Relevanța rezistenței Plasmodium la antimalarice în 2023de Pedro Berzosa, de la Centrul Național de Medicină Tropicală, de la Institutul Carlos III.

Intervențiile au continuat Pericolul lui Aedesde Rosario Melero, de la Centrul Universitar SAIUS; Dengue: un nou vaccin pentru o boală în creșterede Marta Díaz Menéndez, de la Spitalul La Paz; Inteligența artificială în diagnosticarea bolilor importate și uitatede Azucena Rodríguez-Guardado, de la Spitalul Central din Asturias; Rolul asistenței primare în patologia importată, de Elena Sulleiro, de la Spitalul Vall d’Hebron; și Mesaje de luat acasăintervenția María Velasco, de la Fundația Alcorcón.

Această inițiativă a evidențiat creșterea cazurilor de dengue în întreaga lume și care afectează și Spania, situație îngrijorătoare având în vedere că este o boală care nu are tratament antiviral specific. Dezvoltarea de noi vaccinuri pentru controlul acestuia, care au fost prezentate în cursul zilei, ridică așteptări pentru un control mai bun al dengue.

Un interes deosebit au fost experiențele de colaborare cu Asistența Primară prezentate de Dr. Sulleiro de la H Vall d’Hebron, care sporesc diagnosticul și îngrijirea de calitate a populației migrante sau a celor cu boli importate. În fine, aplicarea noilor tehnologii precum inteligența artificială și utilizarea prelucrării limbajului natural în domeniul patologiei neglijate oferă noi modalități de abordare a diagnosticului acestor pacienți.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Fundației Alcorcón reunește experți naționali în medicina tropicală