#Madrid –

Din șase cazuri clinice de urgență

Spitalul Universitar din Móstoles, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a organizat împreună cu SUMMA 112, serviciul regional de urgență și urgență sanitară, Prima Conferință Multidisciplinară privind Cazurile Clinice de Urgență, o întâlnire pentru a obține o mai bună cunoaștere reciprocă a structura, organizarea, procedurile de acțiune și realitatea de zi cu zi a serviciilor extraspitalicești și a tuturor serviciilor spitalicești implicate în îngrijirea unui pacient în caz de urgență medicală. Pe baza a șase cazuri clinice reale frecventate anul trecut, a fost efectuată o analiză pas cu pas a fiecărei situații, dând naștere unei reflecții asupra motivului fiecărei acțiuni. Această Conferință, care s-a născut cu vocație pentru continuitate, își propune să împărtășească experiențe și o abordare cuprinzătoare a pacienților, să genereze empatie între echipe și, de asemenea, să fie conștienți de valoarea oferită de fiecare serviciu de îngrijire spitalicească și extraspitalicească.

Cu un obiectiv foarte pragmatic, fără a uita argumentația științifică, și ghidurile clinice de acțiune, la prezentarea cazurilor clinice au participat peste 15 vorbitori de la Spitalul Móstoles și SUMMA 112, detaliind motivul luării deciziilor. Diferitele intervenții au fost selectate luând în considerare gravitatea patologiei, dezvoltarea simptomelor neașteptate, importanța diagnosticului diferențial, interesul clinic sau anomalia urgenței. Acestea au fost următoarele: „Pierderea cunoștinței la o tânără”, „Aritmie malignă: nu este întotdeauna o boală cardiacă ischemică”, „Insuficiență respiratorie de etiologie nebănuită”, „Durere toracică: diagnostic inițial și tratament. Urmăriți noi diagnostice”, „Stop cardiac într-o piscină: gândiți-vă dincolo de o imagine de înec”, „Durere abdominală: o suspiciune de luat în considerare”.

Acestea au fost prezentate secvenţial, de la evaluarea şi îngrijirea iniţială a echipelor de sănătate SUMMA 112 Advanced Life Support până la îngrijirea ulterioară în spital, camera de urgenţă, terapie intensivă, radiodiagnostic şi specialist, arătând importanţa muncii în echipă pentru un singur obiectiv: pacientul. . Astfel, au arătat cum dintr-o situație de urgență se poate ajunge la un diagnostic de SLA, unul dintre cazurile expuse, sau reflectarea că în spatele unei înec poate exista un stop cardiorespirator sau o hemoragie cerebrală care o provoacă și care semnalează calea către alte patologii.

Potrivit dr. Javier de Castro, șeful Serviciului de Terapie Intensivă și organizatorul acestei Conferințe, „ne dorim ca această întâlnire să ne ajute să învățăm despre viața reală de zi cu zi a SUMMA 112, pentru a fi conștienți de dificultățile și problemele. se confruntă în abordarea globală a unei situații de urgență pentru pacienți și, de asemenea, aducând mai aproape de ei realitatea noastră spitalicească. „Vrem să împărtășim experiențe și să creăm fluxuri continue de informații care să le permită, de asemenea, să știe cum se descurcă pacientul după prima lor asistență”, spune el.

De la SUMMA 112, coordonatorul Unității Didactice SUMMA 112, dr. Ángel Luis Burgos, coroborează acest lucru: „accentul în îngrijirea urgențelor și urgențelor este întotdeauna pacientul, astfel că continuitatea îngrijirii devine pilonul fundamental în asistență”. „SUMMA 112 este o verigă fundamentală în lanțul sănătății, iar pentru ca acest lanț să nu se rupă, este esențial să împărtășim proceduri bazate pe dovezi, experiență comună… Acest lucru se realizează prin sesiuni clinice ca aceasta, pentru a împărtăși cunoștințele științifice. în cazuri specifice, beneficiul este enorm atât pentru pacient, cât și pentru pacienții înșiși”, explică Burgos.

Apel cu succes

Peste 100 de profesioniști au urmărit în direct sau prin streaming această întâlnire care a fost inaugurată de directorul medical al Spitalului, Marcelino Cucarella, și de directorul adjunct de îngrijiri medicale al SUMMA112, Alivia Villar, care a explicat cum sunt activate și dirijate resursele de îngrijire din „creier”. al serviciului, care este Centrul de coordonare a urgențelor și urgențelor, și modul în care situațiile emergente sunt gestionate cu pacienții critici pe stradă sau acasă, cu provocarea îngrijirii patologiei dependente de timp. La finalul zilei, care a durat mai mult decât se aștepta, mulți participanți au solicitat repetarea periodică a acestui tip de întâlnire pentru a continua promovarea cunoașterii reciproce și a învățarii din analiza cazurilor.

La organizarea Zilei, de către Spital, pe lângă Serviciul de Terapie Intensivă, au participat Serviciile de Urgență, Radiodiagnostic, Medicină Internă, Cardiologie, Neurologie. Toți sunt implicați direct în tratamentul de ansamblu al pacientului care ajunge la spital după ce a fost tratat și transferat de echipele de urgență SUMMMA. Din partea SUMMA 112, organizația revine Departamentului de Formare, condus de Dr. Luis Pardillos.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul din Móstoles și SUMMA 112 împărtășesc cunoștințele și experiența clinică pentru a inova în coordonare