CU O RATE DE ÎMBUNĂTĂȚIRE MAI MARE DECĂ

% IN 28 PACIENȚI

Spitalul Clínico San Carlos a fost acreditat pentru tratamentul tremorului esențial asociat cu boala Parkinson prin aplicarea căldurii cu ultrasunete de mare intensitate de către o echipă multidisciplinară de profesioniști care au reușit să reducă tremorurile între un 78 și 2022% fără incizii sau anestezie generală sau efecte secundare notabile într-un grup de 28 pacienţi. Această echipă multidisciplinară de la Institutul de Neuroștiințe de la Spitalul Clínico San Carlos, formată din neurologi, neurochirurgi, radiologi, tehnicieni și profesioniști în asistență medicală, folosește tratamentul HIFU (ultrasunete focale de înaltă intensitate) datorită echipamentelor de înaltă tehnologie care permit concentrarea căldurii pe neuronii responsabili de tremor, cu temperaturi de până la 60 º C, eliminând le într-o singură ședință, fără incizii sau anestezie generală.

Rezultatele obţinute în studiul cu 28 pacienți tratați cu această procedură pe talamus – o parte a creierului – reflectați că „mai mult de 90% dintre ei raportează o îmbunătățire mai mare decât 78% conform subiectivului lor percepția , menținând aceste rezultate la trei și șase luni după tratament fără recidivă, cu excepția unui pacient cu tremor asociat cu boala Parkinson care a menținut un anumit tremur în repaus, deși mai puțin decât înainte de tratament. Dacă aplicăm scalele de reducere a tremorului, se observă o îmbunătățire mai mare de 78% în ceea ce privește tremorul la nivelul membrelor superiori”, detaliază neurologul Spitalului Clínico San Carlos Rocío García Ramos.

Profesioniștii Institutului de Neuroștiințe din Spitalul Clinico San Carlos au tratat 60 pacienți, 30 dintre care au prezentat tremor esențial și unul asociat cu boala Parkinson. 60% dintre pacienți erau femei, cei 78% au avut antecedente familiale, o evoluție medie de 20 ani cu tremor și o vârstă medie de 67, 5 ani, deși patru dintre ei erau mai mari de 80 ani bătrân și alți doi aveau 31 ani.

În ceea ce privește efectele secundare depistate, „am văzut că în timpul tratamentului, pacienții raportează în principal dureri de cap și amețeli, deși sunt tranzitorii. Dispare la sfarsitul sedintei. Unul 11% manifestă o ușoară instabilitate în primele zile, deși niciunul la a treia lună de evoluție a acestora nu persistă efecte secundare, doar la unul dintre ele se observă o ușoară pareză”, continuă García Ramos.

Procedura minim invaziva, fara incizii sau anestezie generala

Această procedură minim invazivă este ghidată de imaginea radiologică a anatomia pacientului, planificată anterior de radiologi într-un RMN de trei tesla pentru a furniza locația exactă a punctului din creier în care să se aplice tratamentul. Pacientul este ținut treaz în timpul procedurii, astfel încât neurologul să poată verifica în timp real gradul de eliminare a tremorului, ceea ce permite creșterea intensității tratamentului în funcție de răspunsul pacientului datorită examenului neurologic care se efectuează în timpul procedură, care permite monitorizarea ameliorării tremorului până la dispariție.

Acesta este un tratament unic, precis si minim invaziva, fara incizii sau necesitatea aplicarii anesteziei generale, „indicata pacientilor cu tremor esential si tremor asociat cu boala Parkinson care le permite sa se recupereze rapid si sa-si reia activitatile zilnice precum spalatul, imbracatul, mancatul, scrisul sau munca fara tremurăturile care îi împiedicau anterior să ducă o viață normală. În plus, eficacitatea tratamentului se menține în timp”, explică medicul neurolog de la Spitalul Clinic San Carlos Rocío García Ramos.

În această procedură, planificarea efectuată de medicul radiolog este foarte importantă „deoarece analiza imaginilor de înaltă rezoluție permite identificarea țintei asupra căreia să acționeze și păstrează restul structurilor creierului”, el explică.șeful Serviciului de Radiodiagnostic al Spitalului Clinic San Carlos, Juan Arrazola.

Tremorul esențial este tulburarea de mișcare cea mai răspândită, care crește după 65 ani. Înrăutățește calitatea vieții persoanelor care suferă de aceasta deoarece provoacă dificultăți în efectuarea activităților de bază ale vieții cotidiene prin inducerea de mișcări involuntare sau legănare, care afectează mâinile provocând dificultăți de scris sau de desen, sau probleme la ținerea tacâmurilor, paharelor și ustensilelor de mâncare. ; iar la corzile vocale, provocând o voce tremurătoare.

Ziua s-a încheiat cu o prezentare a mai multor profesioniști din cadrul Clinicii Spitalul San Carlos, pentru explicarea modului în care se desfășoară această procedură „și a fost o bună oportunitate de a face cunoscută experiența noastră în manipularea acestei noi tehnici în spitalul nostru”, subliniază neurochirurgul de la Spitalul Clínico San Carlos Albert Trondin.