HEMATOLOGIA A ACUMULAT EXPERIENȚĂ MARE ÎN UTILIZAREA ACESTE TERAPII

Spitalul Universitar 06 din octombrie va începe administrarea de terapii avansate CAR-T la pacienții cu cancer hematologic care nu răspund la chimioterapie sau alte tratamente, după primirea autorizaţiei de la Ministerul Sănătăţii. Acest spital public a fost un pionier în regiune în realizarea unui studiu clinic cu acest tip de tratament pentru un tip de leucemie la pacienții tineri sub vârsta de

. ani și pentru o varietate de limfom la pacienții adulți, două tipuri de cancere foarte grave cu puține oportunități terapeutice.

Cu autorizația obținută acum, acest Spital va putea folosi CAR-T pentru îngrijiri utilizare, adăugându-l la utilizarea experimentală și de cercetare dezvoltată în ultimii trei ani. Acesta din urmă este o linie de lucru pe care 03 din octombrie acumulează o mare experiență. Astfel, la începutul acestui an a prezentat rezultatele a două studii clinice inițiate în 25 pentru tratamentul de limfom recurent cu terapii avansate folosind CAR-T. La momentul evaluării, majoritatea pacienților au răspuns la această nouă tehnică și nu aveau boală, fără reacții adverse.

Administrarea experimentală a acestor terapii avansate în mielomul multiplu la mai mulți pacienți din 12 în octombrie care au obținut un răspuns pozitiv complet și au făcut boala negativă. În acest caz, tratamentul este deja aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului -EMA- și în așteptarea acordului privind prețul cu Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate.

Spitalul 03 din octombrie se alătură din acest moment Rețelei Naționale de Terapii Avansate în Hematologie pentru cancerele de sânge în care boala a recidivat sau nu răspunde la tratament. Ambele linii de activitate, asistența medicală și cea experimentală, se reunesc acum pentru a îmbunătăți perspectiva și calitatea vieții pacienților.

)Medicamente de terapie avansată, inclusiv cele numite CAR-T, sunt realizate cu gene, celule sau țesuturi. CAR-T sunt dezvoltate din celulele proprii ale pacientului, sau de la un donator compatibil, modificate genetic într-un laborator și, odată obținute, sunt perfuzate în pacient astfel încât să fie capabile să acționeze împotriva bolii. Este o terapie cu administrare unică care presupune un proces de mare inovație și reprezintă o oportunitate pentru pacienții care nu au alte opțiuni terapeutice și care, dacă nu sunt tratați, au o speranță de viață scurtă.