STUDIUL ODYSSEY ÎȘI CONFIRMĂ EFICACITATEA LA PACIENȚI CU GREUTATE MICĂ LA KILOS

Un studiu condus de Institutul de Cercetare a Spitalului Universitar 12 Octombrie I+12 demonstrează că dizolvarea pastilelor cu aromă de căpșuni este sigură și mai eficientă pentru tratamentul HIV din copilărie la copii. cântărind mai puțin de kilograme decât tratamentele cunoscute până acum. Rezultatele cercetării, publicate recent în The Lancet HIV, confirmă că această terapie pe bază de medicamente care are gust bun, este ușor de luat și are un preț accesibil care va permite o bună distribuție, va facilita controlul SIDA la copii, în special în unele țări africane unde incidența este foarte mare.

Cercetarea, co-condusă de dr. Pablo Rojo, de la Unitatea de studii clinice pediatrice – UPIC- al Spitalul din octombrie , a inclus următoarele mai mult de 40 copii de peste 1 lună și cântărind 3 kilograme care trăiesc în Uganda, Zimbabwe, Africa de Sud, Thailanda, Regatul Unit, Portugalia, Germania și Spania, deși majoritatea aparțin Africii subsahariane, zonă în care se concentrează cel mai mare grup de copii și adolescenți cu boală.

Dr. Rojo explică clar că, pentru ca terapiile împotriva HIV în copilărie să ajungă la cel mai mare număr posibil de pacienți, trebuie să fie confortabil de administrat, accesibil și ieftin. „Dacă un medicament are gust prost, trebuie luat în mai multe doze la anumite ore sau are nevoie de răceală pentru a rămâne, copiilor le va fi mai greu să respecte tratamentul necesar”, subliniază el.

În opinia dumneavoastră, rezultatele studiului Odyssey sunt solide și demonstrează că terapia bazată pe acest medicament ar trebui să fie tratamentul de prima alegere, deoarece este mai eficient, mai usor de administrat si va fi comercializat la un pret accesibil, intrucat sa convenit producerea sa ca medicament generic pentru tarile cu venituri mici. Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății -OMS- l-a inclus deja ca medicament de electie pentru toți copiii cu vârsta peste 4 săptămâni.

MAI MULTE STUDII PRIVIND HIV

Acest studiu, care decurge din necesitatea de a căuta tratamente mai eficiente împotriva HIV în copilărie, este cel mai recent despre această patologie realizat de UPIC. Primul, publicat în New England Journal of Medicine până la sfârșitul lui 2021, dovedește că dolutegravir – un medicament antiretroviral folosit pentru tratarea SIDA – are eficacitate superioară celorlalți, atât pentru terapiile de primă linie sau elective, cât și pentru terapiile de linia a doua care sunt utilizate atunci când primele eșuează. Acest medicament, care este utilizat pe scară largă la adulți, s-a dovedit nu numai că este mai eficient împotriva HIV, ci și că reduce 40 la sută posibilitatea neaderării de către pacienți, față de standard. Spitalul Octombrie 04 arată că niște pastile care sunt se dizolvă și au gust de căpșună facilitează controlul HIV la copii