#ComisiaEuropeana – Dezinformarea pro-Kremlin elogiază prietenii reali sau imaginari ai Rusiei, încearcă să îi liniștească pe rușii de acasă, distrage atenția de la dificultățile cu care se confruntă Rusia în Ucraina, dă vina pe Occident pentru toate relele din lume și împroașcă cu teorii ale conspirației și profeții apocaliptice.

Pe măsură ce războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, canalele de dezinformare pro-Kremlin sunt disperate să își diversifice gusturile cu orice subiecte care ar putea să distragă atenția de la dificultățile cu care se confruntă Rusia în Ucraina. Lumea este cuprinsă de incertitudine, iar Kremlinul caută să profite de aceste vremuri tulburi pentru a răspândi dezinformare, a distrage atenția și a induce în eroare.

Discursurile de dezinformare ale Kremlinului din această săptămână pot fi restrânse la două axiome principale. Prima: viața în Rusia este mai bună ca niciodată, iar țara este înconjurată de prieteni care sprijină, fără să ezite, Kremlinul. A doua: tot ceea ce atinge „Occidentul malefic” se transformă în praf și pulbere. Drept urmare, decăderea sa este inevitabilă.

Curtarea în Orientul ÎndepărtatDupă cum se obișnuiește în orice regim autocratic, fiecare pas făcut de „conducătorul slăvit” merită întreaga atenție și laude necontenite. Modul în care canalele mediatice pro-Kremlin au acoperit vizita de curtare întinsă pe două zile a lui Putin în China este emblematic pentru această abordare. Vizita a beneficiat de o acoperire largă, cu accent pe parteneriatul „fără limite” dintre Rusia și China. Pentru Kremlin însă, a fost și o oportunitate de a insista cu tema deja recurentă de dezinformare potrivit căreia Rusia este o națiune care iubește pacea și pretinde că este preocupată de „găsirea unei soluții” în Ucraina.

Firește că nu au ratat nici ocazia de a ridica în slăvi partenerul „fără limite”. Însă atunci când nu ai prea mulți prieteni și aceștia sunt foarte răsfirați, trebuie să te mulțumești cu oricine a mai rămas. Iar poate pentru consum intern, pentru a distrage atenția de la căderea liberă a economiei ruse, majoritatea canelor mediatice pro-Kremlin au lăudat exporturile-record de gaz natural și petrol în China.

Cu tot fastul și ceremoniile vizitei lui Putin în China, vizita ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, într-o altă țară prietenă din Orientul Îndepărtat a trecut aproape neobservată. Aproape. Unele canale mediatice pro-Kremlin au acoperit vizita în Coreea de Nord reverberând laude similare pentru „ducerea parteneriatului la un nou nivel” și evidențiind „rolul strategic” al RPDC pentru Rusia. Din nou, la fel ca în cazul angajamentului anterior dintre Putin și Kim Jong-Un, analiștii pro-Kremlin au insistat cu mesajul că un parteneriat între Rusia și Coreea de Nord reprezintă o mare bătaie de cap pentru Occident și va duce, în cele din urmă, la prăbușirea sa.

Totul este bine pe frontul de acasăEscapadele liderilor ruși pe covoarele roșii întinse în Orientul Îndepărtat au fost strâns legate de repetarea cu insistență a mesajului că viața în Rusia este minunată, în pofida sancțiunilor impuse acesteia. Astfel de mesaje pline de dezinformări în legătură cu așa-zisa ineficacitate a sancțiunilor reprezintă o încercare clară de a pregăti publicul intern din Rusia pentru următoarea rundă de sancțiuni din partea UE, în curs de elaborare. Dacă aceste sancțiuni chiar nu au efect, de unde până unde nevoia urgentă a discuta despre ele?

Pe aceeași linie a negării și a gândirii deziderative, canalele mediatice pro-Kremlin au continuat să își „cruțe” consumatorii de orice știri reale despre situația din Ucraina, concentrându-se în schimb pe laudele aduse lui Putin și conducerii armatei ruse, desconsiderând totodată livrările de rachete ATACMS de care se temeau anterior, numindu-le acum insignifiante. Se pare că „liniile roșii” trasate de Kremlin sunt, de cele mai multe ori, de un simplu roz șters.

Conspirații învechite despre maeștrii păpușariDat fiind că distragerea atenției și reciclarea dezinformărilor au fost temele săptămânii pentru analiștii pro-Kremlin, nu trebuie să ne mire scoaterea de la naftalină a unei alte teme recurente deja învechite de dezinformare pro-Kremlin, care îl înfățișează pe filantropul și finanțistul George Soros drept un maestru păpușar malefic. Este un déjà vu pentru noi, baza de date EUvsDisinfo fiind plină de acuzații similare care i se aduc lui Soros pentru presupusa ingerință în întreaga regiune a Parteneriatului estic.

De această dată, capul de afiș l-a ținut Armenia, unde notoriul canal pro-Kremlin Perviy Kanal „a dezvăluit” presupusele legături dintre autoritățile armene și Soros. Firește că o astfel de emisiune de televiziune tendențioasă și plină de invenții, difuzată de un canal deja supus sancțiunilor UE, a atras o reacție fermă din partea autorităților armene.

De vină este Occidentul. Iarăși. Și iarăși.Nicio săptămână nu ar fi întreagă dacă bula de dezinformare pro-Kremlin nu ar veni cu o învinovățire a Occidentului pentru toate relele din lume. Analiștii pro-Kremlin nu au pierdut timpul și au găsit repede legături între Ucraina și escaladarea ostilităților dintre Israel și Hamas, dând direct vina pe Occident. Nu este decât o altă piesă dintr-un lung șir de acuzații neîntemeiate împotriva guvernelor occidentale pentru presupusa instigare la război. De regulă, acest discurs este juxtapus cu afirmații semețe legate de angajamentul neclintit al Rusiei pentru pacea și stabilitatea mondială.

În acest context, unii analiști pro-Kremlin au ținut neapărat să reitereze ideea că interesul Occidentului față de Ucraina dispare. Din nou, această dezinformare nu este decât o adaptare a unei teme recurente pro-Kremlin des utilizate, cum că Occidentul ar abandona Ucraina. Am auzit aceeași „melodie” cel puțin din 2014 încoace, însă, cu toate acestea, Occidentul sprijină neclintit Ucraina.

Curiosul caz al gândirii deziderativeÎn sfârșit, în concordanță cu cele două axiome menționate anterior, canalele mediatice pro-Kremlin au demonstrat un caz de gândire deziderativă luat parcă din manual, concentrându-se în mod disproporționat pe orice diviziuni reale sau imaginare în unitatea Occidentului. Cel mai recent, a intrat în colimatorul lor minuțios summitul SUA-UE de la Washington, acestea încercând să evidențieze orice divergențe percepute între pozițiile SUA și UE în ceea ce privește Ucraina și Orientul Mijlociu. Concluziile analiștilor responsabili cu dezinformarea pro-Kremlin în legătură cu summitul au fost lipsite de inspirație, ca să nu spunem mai multe: sprijinul Occidentului pentru Ucraina își pierde din avânt, astfel că economia și statalitatea Ucrainei se vor prăbuși, în mod inevitabil. O concluzie bizară, dat fiind sprijinul fără precedent pe care SUA și UE continuă să îl ofere Ucrainei.

Alte subiecte de pe radarul EUvsDisinfo:Agenții dezinformării pro-Kremlin au recurs din nou la reciclarea unor falsități învechite, cum ar fi afirmația absurdă că Rusia avansează încet în Ucraina pentru a ocroti viața soldaților săi. În fapt, descrierile acțiunilor conducerii militare ruse ca fiind umanitare au început încă de la sfârșitul primăverii din 2022, când a devenit evident că Ucraina nu va capitula și nu se va da bătută în fața agresiunii rusești. Cifrele reale ale pierderilor suferite de armată rusă sunt greu de estimat, deoarece Rusia nu publică informații de încredere în acest sens. Totuși, atacurile infanteriei ruse în Ucraina sunt adesea nesăbuite și efectuate de personal slab instruit și prost echipat, venind în contradicție clară cu această noțiune a ocrotirii vieților soldaților ruși.Acum că securitatea infrastructurii submarine critice a ajuns din nou în atenția mass-mediei, unele canale mediatice pro-Kremlin leagă sabotajul gazoductului Nord Stream de o temă recurentă de dezinformare pro-Kremlin referitoare la „pierderea suveranității europene”. Canalele pro-Kremlin înfățișează adesea statele europene ca fiind vasale, state-marionetă sau colonii ale SUA. Statele membre ale UE sunt însă țări suverane care iau decizii suverane în legătură cu propriile lor politici interne, economice, externe și de securitate.Continuând practica pro-Kremlin consacrată de reciclare a dezinformării, unele canale mediatice au mers și mai înapoi în timp, reiterând discursul bine demontat că Rusia a atacat Ucraina deoarece Kievul a încălcat acordurile de la Minsk. Adevărul este că decizia lui Putin de a invada Ucraina nu a avut nimic de-a face cu orice respectare sau încălcare a acestor acorduri. În fapt, de la izbucnirea războiului, Kremlinul a venit cu numeroase „motive”, unele care se bat cap în cap, pentru invazie. Nu mai este nevoie să spunem că niciunul nu se întemeiază pe fapte.

Sursa: Spectacolul ambulant al Kremlinului | via EUvsDisinfo