Două treimi dintre spanioli cred că situaţia economică a Spaniei va fi la fel de rea sau mai rea peste 1 an. De asemenea, 8 din 10 consideră că acum starea economică este rea sau foarte rea. Datele au fost extrase din ultimul barometru al Centrului de Cercetări Sociologice – CIS, care mai arată că şomajul continuă să fie principala preocupare a spaniolilor, deşi procentajul celor care suferă din cauza aceasta este în scădere.

Peste 40 % dintre spanioli sunt afectaţi de lipsa locurilor de muncă, iar 43% se plâng mai mult de situaţia economică în general. Terorismul ajunge pentru prima dată pe locul 7 în clasamentul preocupărilor spaniolilor, doar 7 % afirmând că se simt afectaţi de acesta.

În privinţa mandatului de 6 luni în care Spania a deţinut preşedinţia Uniunii Europene, spaniolii intervievaţi de CIS consideră că ţara lor a avut o gestiune proastă sau foarte proastă, în proporţie de 31 %, în timp ce 38% cred că Spania a avut un mandat satisfăcător şi doar 17% dintre spanioli cred că preşedinţia spaniolă a UE a fost bună sau foarte bună. De remarcat este şi faptul că doar 57% dintre spanioli au ştiut că în ultimele 6 luni, Spania a deţinut această funcţie.