În anul 2022, valorile de trafic înregistrate în punctele de control de trecere a frontierei au fost de aproximativ 58,6 milioane treceri persoane (42,2 milioane cetăţeni U.E. şi 16,4 milioane cetăţeni non-U.E.), atât pe sensul de ieşire, cât şi pe sensul de intrare. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2021, când valorile de trafic persoane înregistrate la frontierele României au fost de 36,1 milioane, în ansamblu se înregistrează o creștere cu 62%.

Pe secţiuni de frontieră, în anul 2022, se înregistrează creşteri semnificative ale traficului prin punctele de trecere la nivelul tuturor segmentelor de frontieră (de 105,1% la frontiera cu Serbia, 91,1% la frontiera aeroportuară, 96,9% la cea cu Ucraina și aproximativ 76,5% la frontiera cu Moldova).

Totodată, precizăm că traficul la frontiera aeriană împreună cu cel de la granița Ungaria reprezintă 60% din valorile totale.

Cel mai tranzitat aeroport a fost Henri Coandă Otopeni cu peste 11,6 milioane călători, fiind urmat de Aeroportul Cluj-Napoca cu 2,4 milioane treceri, aeroportul din Timișoara cu aproximativ 900.000 persoane, cel din Sibiu cu peste 600.000 persoane si din Craiova cu 470.000 persoane, pe ambele sensuri de tranzit.

 Atunci când situația a impus-o (sezon estival, sărbători pascale sau de iarnă) și a fost prefigurată intensificarea numărului de curse aeriene şi a numărului de pasageri,  la nivelul punctelor de trecere a frontierei din aeroporturi s-a luat măsura suplimentării personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor de călătorie, astfel încât traficul de călători să fie unul fluent şi operativ.

Totodată, poliţiştii de frontieră care îşi desfăşoară activitatea în punctele de trecere a frontierei aeroportuare, pe lângă controlul documentelor persoanelor care tranzitează aeroporturile din România, sunt solicitaţi de către echipajele companiilor aeriene să intervină la bordul aeronavelor ca urmare a producerii unor evenimente prin care s-a adus atingere prevederilor legale stipulate în Codul aerian al României (Lege 21/2020) sau pentru a lua la cunoştinţă încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice în zona aeroportului (Lege 61/1991). Astfel, în ultimul an, polițiștii de frontieră de pe aeroporturi au aplicat peste 125 de sancţiuni contravenţionale, în funcţie de fapta săvârşită.

La momentul actual, ca urmare a anulării unor curse către aeroporturi din Germania ( din Munchen și Frankfurt), menționăm că din punct de vedere al atribuțiilor Poliției de Frontieră Române, formalitățile de control de pe principalele aeroporturi internaționale  se efectuează în condiții de normalitate.

Responsabilitatea pentru informarea și replanificarea pasagerilor aparține reprezentanților companiilor aeriene care dispun măsuri conform contractului si prevederilor legislative la drepturile pasagerilor.

Sursa: Situația traficului prin punctele de trecere aeroportuare internaționale