Crearea de spații mai deschise și confortabile pentru pacienți și profesioniști

Serviciul de Medicină Nucleară al Spitalul General Universitario Gregorio Marañón și-a umanizat încăperile prin opera artistului Rafael Díaz, și el profesionist medical. Obiectivul este de a îmbunătăți mediul în care pacienții rămân în timpul testelor lor de diagnostic și terapiilor radiometabolice, care, prin însăși natura lor, pot fi uneori mai lungi. Acest proiect se adresează și profesioniștilor care lucrează în medicina nucleară, permițându-le să aibă spații mai deschise și mai accesibile, care favorizează astfel îngrijirea pacientului. Medicina nucleară Marañon este o unitate de prestigiu recunoscut cu mai mult de 65 ani de istorie și în prezent, acoperă practic toate examinările, metodele de diagnostic și terapiile. Serviciul oferă, de asemenea, acoperire mai multor spitale, centre de specialitate și centre de asistență primară din Comunitatea Madrid.

Culoarea și lumina lucrării lui Rafael Díaz îi însoțește pe utilizatorii Serviciului de Medicină Nucleară al Spitalului Gregorio Marañón în toate încăperile prin care trec și cât timp rămân acolo. Deja în hol însuși puteți vedea o lucrare creată din diferitele teste de diagnostic efectuate acolo, formând o structură de desene concentrice care amintesc de o roză a catedralei sau de o mandala.

La fel, și în interiorul încăperii în care se efectuează testele de diagnostic, elementele tabelului periodic care sunt implicate în Medicina Nucleară, dând astfel un sens științific acelui limbaj cromatic universal. . Pacienții văd doar culoarea, dar pentru oamenii de știință sunt substanțe care reprezintă numere atomice, electroni și proprietăți chimice.

Y Cealaltă cameră în care acest proiect de umanizare este poate mai evident este camera în care pacienții cărora li s-au administrat substanțe radioactive și izotopi trebuie să aștepte ca starea lor să fie vizibilă în PET/CT. Iată imagini cu boli diagnosticate și vindecate. De asemenea, desenele realizate chiar de pacienti in care au surprins ce au simtit cand le-a fost diagnosticata boala si ce au experimentat cand s-au ameliorat si s-au vindecat.

„Nu putem vorbi de umanizare fără a ține cont de sentimentele pacienților”, adaugă artistul Rafael Díaz. „Fiecare tablou este un pacient. Tot acest efort științific, conceptual și artistic este de a folosi arta ca instrument pentru a transmite pacienților un mesaj de vindecare și speranță.”

Șeful Serviciului de Medicină Nucleară, Juan Carlos Alonso Farto, reamintește că realizarea acestui proiect, în care pacienții a fost împărtășit autoritatea, a avut întotdeauna sprijinul și autorizarea al Comitetului de Etică al Caju și face parte din Planul de Umanizare al Spitalului Gregorio Marañón.

Alte măsuri de umanizare implementate

O alta dintre masurile contemplate in proiectul de umanizare demarat de serviciul de Medicina Nucleara este sa se respecte ca pacientul, in timpul efectuarii analizelor, păstrează-și mereu hainele proprii. O inițiativă care a fost primită foarte pozitiv, explică supervizorul de îngrijire medicală al serviciului Mª José del Pozo.

“ Printre valorile pe care ne străduim să le atingem zi de zi, satisfacția pacienților noștri ocupă un loc foarte proeminent, ghidând întregul proces de îngrijire pentru a răspunde nevoilor acestora, păstrându-le drepturile și încercând să facă îngrijirea acordată mai apropiată și personală și mai presus de toate respectându-le demnitatea” conchide șeful Serviciului de Medicină Nucleară, Juan Carlos Alonso.

Sursa: Comunitatea Madrid – 560 The Serviciul de Medicină Nucleară al Spitalului Gregorio Marañón lansează un proiect de umanizare prin artă