#Madrid –

Profesor și cercetător Francisco Sánchez Madrid

Șeful Serviciului de Imunologie și cercetător de la Spitalul Universitar La Princesa, profesorul Francisco Sánchez Madrid, a primit Premiul Robert Koch 2023 la Berlin de la Premiul Nobel pentru Medicină, profesorul Jules Hoffmann. Premiul Robert Koch este considerat unul dintre cele mai importante premii științifice din Germania și este acordat anual de Fundația Robert Koch și de Ministerul Sănătății din Germania.

La ceremonia de premiere, desfășurată pe 17 noiembrie, Sánchez Madrid a menționat începuturile colaborării sale cu Springer: „După ce mi-am făcut doctoratul în biochimie la Madrid, am devenit destul de interesat de tema anticorpilor, așa că l-am contactat pe Timothy Springer. La acea vreme, eram un profesor foarte tânăr și el făcea anticorpi monoclonali și am luat decizia să lucrăm împreună. Am fost foarte norocoși să descoperim primele familii de molecule de adeziune care controlează comunicarea intercelulară, dând naștere la anticorpi cu adevărat terapeutici pentru boli precum scleroza multiplă și bolile inflamatorii intestinale. Împărtășirea acestor anticorpi cu alți profesioniști a ajutat la realizarea mai multor descoperiri științifice.”

Francisco Sánchez Madrid și-a încheiat discursul mulțumindu-i pentru această distincție: „Este o onoare și un privilegiu pentru mine să fiu distins cu Premiul Robert Koch și mă simt de două ori onorat să îl pot împărtăși cu mentorul și prietenul meu, profesorul Timothy Springer. De asemenea, vreau să mulțumesc familiei mele care sunt mereu alături de mine.”

Președintele consiliului științific consultativ al Fundației Robert Koch, profesorul Andreas Radbruch a spus și el câteva cuvinte pentru Springer și Sánchez Madrid: „Acești oameni de știință au desfășurat lucrări de pionierat în cercetarea proteinelor pe care celulele imune le folosesc pentru a se cupla cu alte celule. . . „Aceste proteine ​​sunt de o importanță centrală pentru funcția celulelor imune și datorită lor au fost dezvoltați primii anticorpi monoclonali, care sunt acum utilizați ca medicamente.”

Alături de profesorii Francisco Sánchez Madrid și Timothy Springer, profesorul Patrice Courvalin, unul dintre cei mai renumiți cercetători din lume în domeniul rezistenței la antibiotice, a primit și medalia de aur Robert Koch.

Fundația Robert Koch este o fundație non-profit pentru promovarea progresului medical, fondată în 1907 și cu sediul la Berlin. Ceremonia de premiere, în valoare de 120.000 de euro, a avut loc în capitala Germaniei.

O carieră profesională impecabilă

Profesorul Francisco Sánchez Madrid, care este, de asemenea, în prezent director al grupului de Comunicare Intercelulară în Răspunsul Inflamator al Centrului Național pentru Cercetători Cardiovasculare (CNIC). Din 1990 este profesor de Imunologie la Universitatea Autonomă din Madrid, precum și șef al Serviciului de Imunologie la Spitalul Universitar La Princesa și până în 2023 a fost director științific al Institutului de Cercetare în Sănătate Princesa. Cercetările sale ulterioare au contribuit decisiv la înțelegerea funcției sinapselor imunologice, adică a structurilor prin care celulele imune comunică între ele sau cu alte celule. Aceste lucrări sunt decisive în dezlegarea sistemului imunitar și a funcției acestuia în răspunsul imunitar în sănătate și boală.

Pe de altă parte, profesorul Timothy Springer este imunolog american și profesor la Universitatea Harvard, Boston, Massachusetts, SUA.A studiat biochimia la Berkeley, la Universitatea din California, înainte de a-și lua doctoratul la Harvard în 1976. A fost profesor la Harvard. Facultatea de Medicină din 1977. Împreună cu Francisco Sánchez Madrid, a descoperit integrinele, proteine ​​care leagă celulele și sunt cruciale pentru funcționarea acestor celule, cum ar fi migrarea celulelor sanguine în țesut, așa cum a putut să demonstreze pentru prima dată. Anticorpii monoclonali dezvoltați de ambii cercetători împotriva anumitor integrine s-au dovedit a fi eficienți împotriva inflamației cronice.

Sursa: Comunitatea Madrid – Șeful de Imunologie de la Spitalul de La Princesa primește premiul de cercetare Robert Koch la Berlin