Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit săptămâna trecută la Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească „Tusvanyos”, desfăşurată la Băile Tuşnad, când a vorbit despre autonomia locală, despre care a afirmat că trebuie să fie la fel şi la Odorhei şi la Tulcea, şi când a citat din Constituţie despre caracterul naţional, suveran şi independent al României. În timp ce şeful statului se adresa participanţilor la dezbateri, aceştia au ridicat hârtii pe care scria „autonomie”.

Traian Băsescu a declarat că „în mod egal, români, maghiari şi romi au nevoie de creşterea nivelului de autonomie şi de mai multă libertate în a-şi decide viitorul. Mi se pare deplasată ambiţia ca autonomia trebuie să fie doar pentru unii. Faptul că procesul de creştere al autonomiilor administraţiei publice este lent mă întristează. Dragii mei, şi cei care aveţi foaia pentru autonomie în mâini, şi cei care nu o aveţi, înţelegeţi odată că autonomia e necesară tuturor. Aşa cum o familie trebuie să fie autonomă în propria casă fiecare comunitate are dreptul să se implice în rezolvarea problemelor specifice. Pentru cei care văd în autonomie introducerea paşaportului pe teritoriul României, vă spun că este o viziune greşită. Nu voi ezita să vă spun că niciun politician român nu va încălca sau negocia Constituţia României”.

Băsescu a citit articolul 1 din Constituţie, potrivit căruia România este stat naţional, suveran, independent şi unitar şi, deşi a fost huduit, l-a recitit de mai multe ori.
La final, Băsescu a spus: „Sper că l-aţi înţeles şi că veţi înţelege conceptul de autonomie aşa cum îl prevede Constituţia României” şi a mulţumit pentru invitaţie, afirmând că priveşte demersul ca pe o chemare la dialog.