Începând cu 1 iulie, şoferii implicaţi într-un accident uşor fără răniţi sau morţi nu vor mai fi obligaţi să treacă pe la poliţie pentru constatarea evenimentului rutier.

Şoferii vor primi formularele pentru constatarea amiabilă la încheierea poliţei de asigurare. Cei care sunt deja asiguraţi pot cere formularul de la compania la care şi-au încheiat asigurarea. Constatarea amiabilă nu este obligatorie. În cazul în care şoferii implicaţi în accident nu cad de acord, aceştia pot apela la poliţie pentru constatarea evenimentului.

Vicepreşedintele Comisiei de supreveghere a asigurărilor, Constantin Buzoianu, spune că în situaţia în care doi conducători auto au un eveniment rutier din care au rezultat doar avarii la autoturism, deci fără vătămări corporale, se poate completa un astfel de formular în care fiecare îşi va descrie, conform rubricilor respective, modul în care s-a produs accidentul respectiv. Cu acest formular se vor prezenta la societatea de asigurare care l-a asigurat pe cel care a produs accidentul şi vor instrumenta în acest mod dosarul de daune.