În ciuda temerilor legate de transmiterea virusului gripei A, în Spania, anul şcolar va începe normal, la datele stabilite în fiecare comunitate autonomă iar copiii sub 14 ani nu reprezintă un grup de risc, după cum au decis reprezentanţii Consiliului Interteritorial al Sistemului Naţional de Sănătate. Ministrul Sănătăţii, Trinidad Jimenez a declarat că nu există motive clinice, dar nici epidemiologice pentru a amâna începerea anului şcolar, asa cum cereau anumite categorii sociale din Spania.

În ceea ce priveşte grupurile de risc din rândul minorilor, s-a decis ca doar copiii între 6 luni şi 14 ani, care suferă de boli cronice, vor avea prioritate în campania de vaccinare împotriva gripei A. Celelalte categorii cu risc mare de contagiere sunt adulţii cu boli cronice, angajaţii din sistemul de Sănătate şi femeile gravide. Este posibil ca şi profesorii din sistemul public de Sănătate să aibă acelaşi regim prioritar, dacă ministerele Sănătăţii şi Educaţiei vor încheia un protocol în acest sens.

Se aşteaptă ca vaccinarile împotriva gripei A să înceapă la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a alcătuit deja o listă prioritară de bolnavi cronici (de inimă, diabet şi cancer) care trebuie vaccinaţi.