Românca aflată la bordul aeronavei Air France, care a dispărut în noaptea de 1 iunie deasupra Oceanului Atlantic cu 228 de persoane la bord, se numea Violeta Băjenaru şi era născută la 7 mai 1975. Ea avea domiciliul în Franţa şi era originară din Buzău. Se căsătorise cu un francez, iar în în 23 mai 2009 organizase o ceremonie de nuntă pentru apropiaţii din ţară la un local din Poiana Pinului – Buzău.

Absolventă a Colegiului Naţional „B.P. Haşdeu” din Buzău, promoţia 1994, Violeta Băjenaru-Declerk a absolvit în 1998 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale în cadrul ASE, apoi şi-a continuat studiile în România şi Marea Britanie (la Anglia Polytechnic University, Cambridge, în 1999), iar în 2003 a urmat studii post-universitare timp de un an la Centrul de Analiză Economică de la Universitatea Aix-Marseille III, unde a obţinut şi doctoratul în ştiinţe economice.

A devenit ulterior cadru universitar la Ecole du Bois din Nantes. Ea se întorcea din Brazilia de la un schimb de experienţă între şcoala la care preda şi o unitate de învăţământ brazliană.

Rudele din România ale Violetei Băjenaru-Declerk au organizat săptămâna trecută un ritual de înmormântare pentru tânăra de 33 de ani. Părinţi, prieteni şi alte câteva rude apropiate au mers la Cimitirul Eroilor, din municipiul Buzău, cu un sicriu plin cu flori, o cruce pe care era inscripţionat numele Violetei şi o poză de la nunta organizată la Poiana Pinului, unde un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de înmormântare, rugându-se pentru odihna Violetei.

Marea majoritate a celor 216 pasageri ai avionului Airbus A330, care efectua cursa Rio de Janeiro-Paris şi care a dispărut în dimineaţa zilei de 1 iunie, erau brazilieni şi francezi. La bordul aparatului se mai aflau 18 germani, nouă italieni, şase americani, cinci chinezi, patru ungari, doi britanici, doi marocani, doi irlandezi, un angolez, un argentinian, un belgian, un islandez, un norvegian, un polonez, un român, un rus, un slovac, un suedez, un turc, un filipinez, un elveţian şi doi spanioli.

Dintre aceştia din urmă, tânăra spaniolă Anna Negra Barrabeig se întorcea din luna de miere, dar fără soţul său, Javier Alvarez Quero, care a călătorit cu o altă cursă. Ei se căsătoriseră la începutul lunii mai în apropiere de Barcelona. Femeia, în vârstă de 28 de ani, şi soţul său, de 38 de ani, amândoi consultanţi, locuiau de trei ani în Dubai. Potrivit media, Javier s-a întors singur în Dubai, iar Ana decisese să-şi prelungească vacanţa pentru a merge în vizită la părinţii săi în Catalonia via Paris. Javier a fost întâmpinat luni seara pe aeroportul din Dubai de un psiholog, un medic şi doi prieteni, care i-au adus la cunoştinţă vestea privind dispariţia soţiei sale.