Prim-ministrul irlandez Brian Cowen a confirmat în această după-amiază ca irlandezii au spus în majoritate DA la referendumul pentru Tratatul de la Lisabona. Cowen a precizat că rezultatul pozitiv va ajuta la „crearea unei Europe mai juste şi mai puternice”. 

  

 Referendumul de ieri este al doilea organizat în Irlanda după cel de anul trecut, când 53% dintre votanţi au spus NU Tratatului de la Lisabona. Potrivit rezultatelor parţiale, de data aceasta, peste 65% dintre  irlandezi au votat în favoarea Tratatului, care prevede reformarea instituţiilor europene şi adoptarea deciziilor cu mai mare rapiditate. De asemenea, Tratatul de la Lisabona va înlocui – în cazul în care va fi deblocată rezistenţa Cehiei, al cărei preşedinte se opune ferm ratificării – Constituţia europeană, respinsă de olandezi şi de francezi prin  referendum.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, a mulţumit astăzi Irlandei pentru sprijinul acordat şi a afirmat că este „o zi mare pentru Irlanda, o zi mare pentru Europa”.

 Din Spania, PSOE (Partido Socialista Obrero Español) a fost prima formaţiune care a felicitat Irlanda pentru rezultatul referendumului organizat ieri. Potrivit reprezentanţilor PSOE, acest rezultat înseamnă impulsul definitiv pentru ca Tratatul de la Lisabona să intre în vigoare şi să pună punct final a peste 5 ani de funcţionare „cu incetinitorul” a Uniunii Europene.

Pentru Spania, care va prelua preşedinţia UE la 1 ianuarie, Tratatul de la Lisabona înseamnă responsabilitatea de a pune în practică toate reformele instituţionale şi va pune bazele, în primele şase luni de aplicare a sa, unui început foarte bun, au mai transmis astăzi liderii PSOE.