Recent, la Barcelona a fost inaugurat noul terminal al aeroportului El Prat, care va dubla numărul anual de pasageri.  Am avut ocazia să vedem acest terminal înainte de inaugurarea sa, când încă se mai făceau lucrări de amenajare şi când se făceau ultimele probe în cadrul aeroportului. Pentru Fernando Echegaray, directorul aeroportului El Prat, terminalul 1 este un pas pentru ca Barcelona să devină din al 9-lea aeroport din Europa, un hub intercontinental important.

Dincolo de faptul că noul terminal va gestiona 33 de milioane de pasageri pe an, companiile aeriene şi pasagerii se vor bucura de noi servicii precum controlarea bagajelor prin frecvenţă radio, dar şi de o zonă duty free cu magazine şi cu cel puţin 30 de restaurante, precum şi un salon de spa în zona VIP.

„Este un terminal care reprezintă un salt impresionant pentru Barcelona. Este un salt în mărime pentru că trecem la un terminal mai mare de 500 de mii de metri pătraţi”, ne-a precizat Fernando Echegaray – directorul aeroportului El Prat – Barcelona.

Aeroportul din Barcelona a costat 3,5 miliarde de euro şi a fost construit în 5 ani. În continuare vor mai fi investite aproximativ 2 miliarde de euro pentru ca Barcelona să gestioneze un volum de 70 de milioane de psageri anual, după 2025. Toate fondurile sunt asigurate de AENA – agentia naţională a aeroporturilor din Spania. Deocamdată la noul terminal nu operează nici o companie românească.