Ministrul Administraţiei şi Internelor şi-a săpat singur groapa. Premierul Emil Boc a propus coaliţiei de guvernare înlocuirea ministrului de interne, Dan Nica, ca urmare a unei declaraţii nefericite pe care acesta a făcut-o şi pe care n-a putut ulterior să o susţină. Dan Nica a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că cineva se pregăteşte de fraudarea alegerilor prezidenţiale prin utilizarea turismului electoral, menţionând faptul că nu mai există niciun fel de autocar disponibil pentru închirirere în perioada alegerilor prezidenţiale, făcând aluzie la partidul actualului preşedinte. A doua zi, convocat la cererea premierului, ministrul n-a reuşit să dovedească afirmaţiile făcute, motiv pentru care şeful executivului l-a exclus din guvern.

 „Faptul că au apărut declaraţii ale companiilor de transport care anunţă în mod public că nu vor transporta oameni, în zilele de 22 noiembrie şi 6 decembrie, la aceste alegeri arată că au înţeles corect mesajul pe care eu l-am dat. Le solicit tuturor acestor companii să facă aceste declaraţii publice, astfel încât să nu mai existe nicio urmă de echivoc în ceea ce priveşte modalitatea de desfăşurare a acestui scrutin. De asemenea, îi voi propune şi primului ministru şi guvernului să analizăm posibilitatea ca toate mijloacele de transport care sunt folosite pentru vot multiplu să fie confiscate”, a declarat Dan Nica sâmbătă la Galaţi, adăugând că a fost îngrijorat în trecut de sutele de cazuri descoperite de încercare de fraudare a alegerilor europarlamentare şi avertizând că va pedepsi aspru turismul electoral la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie, avertizând transportatorii din ţară să nu accepte şi să nu sprijine turismul electoral.

Remanierea acestui ministru înseamnă şi pierderea de către PSD a unui fotoliu de vicepremier, pentru că, potrivit protocolului încheiat între cele două partide aflate la guvernare, ministrul Administraţiei şi Internelor este şi secundul premierului.

Potrivit regulamentului de funcţionare a coaliţiei la nivel central, primul-ministru poate propune, motivat, revocarea unui ministru numai după consultarea prealabilă a conducerii celeilalte părţi şi cu informarea Biroului Central de Coordonare Politică. Protocolul prevede că partea care nu deţine funcţia de prim-ministru are drept de primă opţiune pentru una dintre celelalte funcţii de membru al Guvernului, iar PSD a ales ca primă opţiune portofoliul de la MAI.

Emil Boc le-a propus colegilor de la PSD înlocuirea lui Dan Nica şi aşteaptă o altă propunere pentru acest portofoliu, care revine tot PSD potrivit protocolului, în termen de 24 de ore. În cazul în care social-democraţii nu vor înainta această propunere, atunci Emil Boc a spus că va numi un ministru interimar.

Boc susţine că a procedat „instituţional„, întrucât a informat coaliţia cu privire la intenţiile pe care le are cu privire la un proces de remaniere.”Argumentele pe care le-am prezentat au fost următoarele: în primul rând, în programul de guvernare, la capitolul 24 se menţionează ca sarcină pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni. Din nefericire, siguranţa cetăţenilor s-a deteriorat grav în ultima perioadă de timp.  În al doilea rând, ministrul de interne a făcut o afirmaţie potrivit căreia cineva se pregăteşte de fraudarea alegerilor prezidenţiale prin utilizarea turismului electoral, menţionând faptul că nu mai există niciun fel de autocar care să fie disponibil pentru închiriere în perioada alegerilor prezidenţiale. Am solicitat informaţii oficiale de la ministrul de interne şi din nefericire, sau din fericire, depinde din ce unghi te uiţi, aceste afirmaţii că nu mai sunt autocare de închiriat nu s-au putut confirma. Am făcut şi noi investigaţii, a făcut şi mass-media încât declaraţiile ministrului de interne au fost fără nicun fel de acoperire în realitate, iar utilizarea de către ministrul de interne a afirmaţiei potrivit căreia se pregăteşte fraudarea alegerilor prezidenţiale prin turism electoral, fără să existe nici cea mai mică dovadă concretă, consider că reprezintă o afirmaţie gravă ce pune sub semnul întrebării legitimitatea, legalitatea scrutinului prezidenţial. Şi având în vedere importanţa acestuia pentru ceea ce înseamnă viaţa democratică din România în perioada următoare, consider că o asemenea afirmaţie nejustificată nu poate să vină de la ministrul de interne, de la cel care are în principal sarcini cu privire la organizarea alegerilor”, a declarat Emil Boc la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Nici preşedintele PSD nu s-a lăsat mai prejos, construindu-şi un discurs electoral din această situaţie: „Aşa cum anticipam, domnul Traian Băsescu a decis să-i dicteze primului-ministru, Emil Boc, şi celor de la PD-L o mutare politică pe care cu toţii o aşteptam. În condiţiile scăderii în popularitate şi în condiţiile încercării evidente de a frauda alegerile, primul-ministru a propus azi în coaliţie revocarea viceprim-ministrului PSD, domnul Dan Nica, şi ministru de interne, şi înlocuirea ca interimar a acestuia cu domnul Vasile Blaga, exact cu cel care coordonează campania de la PD-L şi a domnului Băsescu. În mod evident, este un gest care arată disperarea domnului Băsescu şi încercarea de a pune mână pe pârghiile de putere şi pe instrumentele care i-ar putea permite să fraudeze alegerile prezidenţiale. Mai mult decât atât, nimic nu poate fi reproşat domnului Dan Nica, care în calitate de viceprim-ministru într-o primă etapă şi de ministru de interne şi viceprim-ministru în a doua etapă şi-a făcut datoria în mod ireproşabil în condiţii dificile de buget redus şi într-o situaţie politică în care a reprezentat un element de echilibru. Considerăm că acest gest reprezintă o nouă confirmare a modului iresponsabil în care Traian Băsescu îşi exercită mandatul de preşedinte”.

Ca principal partid de opoziţie, PNL nu a lăsat nici el să treacă neobservată o asemenea informaţie: „Războiul între cele două partide este un război pentru controlul alegerilor, un război pentru a putea fura cât mai mult la aceste alegeri. Cred că dacă vor cu adevărat să facă bine României, ar trebui să plece acasă atât PSD-ul, cât şi PD-L-ul”, a declarat primvicepreşedintele PNL, Ludovic Orban.