Sindicatele de la fabrica Opel din Figueruelas (Zaragoza) au convocat astăzi noi greve şi proteste faţă de intenţia conducerii de a disponibiliza peste 1300 de muncitori. Chiar dacă, patronii de la Opel au redus de ieri numărul celor care vor fi disponibilizaţi cu 350, sindicatele consideră ca acest efort este un avans dar este insuficient. Şeful gupului de negocieri cu conducerea fabricii, José Juan Arceiz, a cerut administraţiei centrale şi regionale să nu ofere nici o facilitate fabricantului canadian de maşini – Magna, decât dacă acesta oferă garanţia unui proiect industrial care să menţină capacitatea de producţie a fabricii de la Figueruelas.

Credem că guvernul Spaniei şi cel al Aragonului trebuie să susţină negocierile cu patronatul şi să ajute firma doar dacă aceasta garantează continuarea producţiei, a precizat pentru presa spaniolă reprezentantul salariaţilor de la Opel, José Juan Arceiz. 

Conducerea Magna, firma multinaţională care deţine fabrica Opel de la Figueruelas, a precizat ieri că disponibilizările prevăzute au fost reduse de la 1670 la 1330. De asemenea, conducerea afirmă că fabrica din Aragon va produce în exclusivitate modelul Corsa cu 5 uşi, pentru care lucra până acum şi fabrica din Eisenach, dar potrivit informărilor, producţia va fi mai mică cu 15.000 de unităţi. Sindicatele se vor reuni, mâine, din nou cu reprezentaţii patronatului pentru a renegocia anumite aspecte ale Procesului de Disponibilizare.

 

În acelaşi timp, la fabrica Renault de la Valladolid se asteaptă prezentarea noului plan de producţie. Se aşteaptă ca fabrica să ofere producerea unui automobil convenţional, unul electric şi o linie de motoare. Planul va fi prezentat după ce premierul Jode Luis Rodriguez Zapatero, autorităţile regionale şi conducerea Renault vor semna un „Acord pentru Muncă şi Competitivitate la Renault Spania”, care conţine prevederi negociate cu sindicatele în vederea menţinerii nivelului de producţie.