Participarea românilor la alegerile locale din luna mai 2015 este văzută cu ochi buni de principalele partide spaniole, care se așteaptă la o creștere a numărului de români cu drept de vot în aceasta perioadă de constituire a registrului electoral.

Primarul orașului Arganda del Rey, Pablo Rodriguez Sardinero, a transmis, prin intermediul Românul din Spania, un mesaj către cei 9.000 de români care au posibilitatea să se înscrie la vot.
Românii sunt cheia schimbării viitoare a orașului nostru și îi îndemn să se înscrie în registrul electoral pâna la 30 decembrie, ca să poată vota la alegerile locale din mai, anul viitor”, ne-a spus Pablo Rodriguez Sardinero, primarul orașului Arganda del Rey, situat in sud-estul regiunii Madrid.
Primăria a trimis deja informații tuturor cetățenilor români din localitate, prin poștă. „La fel ca în 2011, noi am trimis, și de această dată, scrisori către toți cetățenii români din Arganda del Rey prin care i-am informat despre procedura de înscriere în registrul electoral. Le-am explicat care sunt pașii care trebui facuți și sperăm să profite de această ocazie ca să participe la viața politică a orașului în care trăiesc de mai bine de 10 ani”, a mai precizat Pablo Sardinero.
Cu toate că românii reprezintă aproape 20% dintre locuitorii orașului Arganda del Rey, numărul celor care s-au înscris la alegeri este de aproximativ 1100, iar cei care au votat la ultimele scrutinuri locale nu a trecut de 300.
În 2011 am avut contacte și cu preoții românii ca să stimulăm înscrierea cetățenilor români în registrul electoral, iar în acest an colaborăm și cu Ambasada României de la Madrid. Am observat că la alegerile prezidențiale din România numărul românilor care au votat a fost aproape triplu și asta înseamnă că există o dorință reală de a participa. Pe această cale, îi felicit pe români și pe ambasadorul Ion Vîlcu, care a organizat aceste alegeri într-un mod extraordinar. Nu știm care a fost cauza schimbării, dar noi vom folosi toate mijloacele necesare pentru a promova votul pentru un motiv foarte simplu: românii sunt cetățeni care trăiesc în Arganda de 10 – 15 ani și vrem să-i sprijinim ca să participe în mediul politic prin exercitarea votului”, ne-a mai declarat primarul orașului Arganda del Rey.
Înscrierea în registrul electoral spaniol se poate face la primăria localității de reședință și data limită este 30 decembrie.