Joi , la 19 h, la Palau Robert deschide expozitia VilaWeb Revolution. Tehnologie, jurnalism, societate și țară. Promovată de Direcția Generală de Difuzare și curatoriată de jurnaliștii și fondatorii titlului, Assumpció Maresma și Vicent Partal, propunerea expozițională va ocupa vitrina și camera 2 din Palau până la sfârșitul lunii septembrie

Expoziția propune o călătorie prin primul sfert de secol deja depășit de acest nativ digital, prin abordările, referințele și credințele sale, prin etica și principii directoare și pentru evoluția sa în paralel cu revoluția tehnologică și toate instrumentele pe care mediul digital le-a însemnat pentru jurnalism și pentru societate în ansamblu.

Liderii săi spun: VilaWeb a fost, în anul 1995, primul ziar electronic din Țările Catalane și unul dintre primele din Europa. De atunci, revoluția tehnologiei Internet a schimbat jurnalismul și societatea, iar ziarul s-a aflat în fruntea acestei transformări: răspândirea în țară, telefoane mobile și imediat, social media, video pe web, crearea unei noi relații. cu cititorii… și făcând mereu din jurnalism un motor al transformării și al consolidării catalanului în lumea globală.”

Referentii Vilaweb sunt plurali și diversi: personaje precum Ramon Barnils (maestru de jurnaliști), Julian Assange (Wikileaks), Katharine Graham (Wahington Post), Anna Politkovskaya (jurnalista rusă ucisă) sau Albert Camus și manifestul său împotriva cenzurii, publicat pe 1939 în Le Soir Républicain, ar fi exemple bune.

Trei propoziții foarte semnificative întăresc mesajul central pe care Vilaweb vrea să-l transmită:

„În o sută de ani, în două sute de ani, vom fi judecați de ziarele noastre! Fiecare nou număr al ziarului ar trebui considerat o moștenire a eternității noastre!” (JV Foix)

„Jurnalismul nu trebuie folosit pentru a stinge incendii… Dacă este necesar să le aprindă…” (Vicent Partal, referindu-se la editorialul lucrării sale)

„Nu face din ignoranță un argument” (Joan Fuster)

Expoziția, care este completată cu audiovizuale și detalii despre conținut, context social, modalități de a de lucru și reperele atinse de-a lungul anilor, este acces deschis și poate fi văzut până la 25 în septembrie.

Sursa: VilaWeb Revolution. Tehnologie, jurnalism, societate și țară