Potrivit Biroului Electoral Central, participarea la referendumul din 22 noiembrie a fost de 50,88%. Pentru trecerea la un parlament unicameral au votat 77,74% dintre cei care s-au prezentat la urne, iar pentru reducerea numărului de parlamentari, 88,85%. PD-L a anunţat că va solicita birourilor reunite ale parlamentului să demareze constituirea comisiei pentru revizuirea Constituţiei, în vederea aplicării rezultatelor referendumului de la 22 noiembrie, ca urmare a validării rezultatelor acestuia.

Prezent la şedinţa Colegiului Director al PD-L, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că ar fi trebuit să propună şi eliminarea imunităţilor: „Vă mărturisesc că am un regret formidabil că nu am introdus şi a treia întrebare cu eliminarea imunităţilor pentru miniştri, parlamentari şi preşedinte. Dacă voi constata că politicienii nu vor să mergem pe eliminarea imunităţilor, voi mai organiza un referendum”, susţine preşedintele.

Grupurile parlamentare ale PSD au anunţat la rândul lor că vor iniţia procedura de modificare a Constituţiei. Liderul social-democrat Mircea Geoană a declarat că va crea anul viitor un forum constituţional: „Referendumul care a fost recent aprobat trebuie să-şi găsească neîntârziat reflectarea într-o procedură de declanşare a modificării Constituţiei. Dacă umblăm la Constituţie, haideţi să vedem ce formă de republică şi ce fel de model de societate vrem pentru secolul XXI, pentru România. Şi după ce decidem şi votăm, haideţi să lăsăm aceea formă de Constituţie să funcţioneze măcar o generaţie”, a declarat Mircea Geoană.