Zeci de mii de persoane au participat la marsul organizat sâmbătă, 10 iulie, în Catalonia, împotriva sentinţei Tribunalului Constituţional, care a decis eliminarea a 14 articole din Statutul regiunii Catalonia, motivând neconstituţionalitatea acestora.

Sentinţa a fost emisă la patru ani după ce Statutul a intrat în vigoare şi faptul că a fost publicată cu o zi înainte de manifestaţie a deranjat autorităţile din Barcelona.

Marşul a fost organizat de numeroase asociaţii şi partide politice din regiune, iar în primul rând al coloanei s-a aflat preşedintele guvernului regional, Jose Montilla, împreună cu foşti lideri regionali şi cu parlamentari catalani în funcţie. Toţi au susţinut senyera – steagul catalan, cu o suprafaţă de 250 metri pătraţi, iar ceilalţi participanţi au strigat lozinci şi au purtat pancarte cu mesaje de genul „Adio, Spania„, „Catalonia nu e Spania” sau „Catalonia, următorul stat din Europa„.

Mitingul a fost organizat ca protest faţă de sentinţa Tribunalului Constituţional care a decis scoaterea din statutul Cataloniei a articolele privitoare la puterea extinsă a autonomiei sau a folosirii limbii catalane în detrimentul limbii spaniole. De asemenea, instanţa precizează în sentinţă că termenul naţiune din preambulul statutului este neconstituţional, deoarece Constituţia Regatului Spaniei recunoaşte ca naţiune doar pe cea spaniolă.