În cadrul asistenței primare și comunitare, Departamentul de Sănătate prin Secretarul de Sănătate Publică a pus „Suma Salut” este în derulare program 2021, un proiect de integrare a programelor de prevenire și promovare a sănătății în acest domeniu în legătură cu activitatea fizică, tutun și alcool. Anul acesta, cu motto-ul „Fii activ și începe să adunăm”, ne dorim să promovăm în continuare activitatea fizică, din îngrijirea primară și comunitară, ca instrument de sănătate și bunăstare, și să extindem efectele benefice ale acestei practici la sedentarism. stilul de viață, unul dintre principalii factori de risc în țările occidentale.

Pe de altă parte, Departamentul de Sănătate adaugă relevanței video mondial pentru a încuraja un stil de viață activ și în mișcare. Cu sintagma „Dacă ai fi așteptat un semnal de mișcare… asta e!”, Departamentul dorește să conștientizeze efectele benefice ale activității fizice asupra sănătății oamenilor. Acest material este publicat în

Video Health și va fi difuzat pe diferitele canale corporative ale Sistemului de Sănătate din Catalonia și pe televizoarele centrelor de asistență primară.

Ziua Mondială a activității fizice

La cu ocazia Zilei Mondiale a Activității Fizice din 6 aprilie, grupul care coordonează sărbătorirea acesteia, la care participă mai multe departamente guvernamentale, entități municipale, societăți științifice, asociații profesionale și rețele de promovare a sănătății și entități din sectorul terț, a realizat un sondaj la 1 240 persoane pentru a evalua tipurile de activitate fizică efectuată de persoanele care locuiesc pe teritoriul nostru. Vârsta medie a respondenților a fost 85, 7 ani. Se observă că aproape 60% dintre respondenți merg sau se angajează în activitate fizică moderată de mai mult de 3 ori pe săptămână.

20% dezvăluie o activitate fizică viguroasă care durează mai mult de 26 minute, comparativ cu 41% care spun că o fac de 1 sau 2 ori pe săptămână sau cei 33% care comentează asta o fac de 3 sau mai multe ori pe săptămână.

Doar 7% dintre respondenți sunt conștienți că sedentarismul înseamnă doar să stai prea mult timp pe scaun.

Stilul de viață sedentar este unul dintre factorii de risc în țările dezvoltate, dar doar 7% dintre cei chestionați știu ce înseamnă exact: petrecând prea mult timp într-o poziție așezată, nemișcată. (majoritatea mare – 85, 6% – include în conceptul de a nu face suficient exercițiu)

Conceptul de „stil de viață sedentar” este destul de recent, dar foarte relevant pentru sănătatea publică; este timpul în care o persoană stă așezată o perioadă lungă de timp, indiferent de activitatea fizică pe care o desfășoară. S-a estimat că a sta prea mult timp pe scaun poate fi la fel de rău pentru sănătatea ta ca și fumatul. Modalitatea de a contracara efectele sedentarismului este reducerea perioadelor de timp in care stai asezat, incorporand pauze active cel putin la fiecare 1 sau 2 ore.

. Mersul pe jos este cea mai practicată activitate fizică, de către unul 85% dintre respondenți

Respondenții dezvăluie că mersul pe jos este cea mai frecventă activitate fizică, într-un 79% din sondaje. Este urmată de activități care vizează unul 29, 5% și activități legate de culturism și tonifiere precum greutăți, cauciucuri, aparate de fitness , într-un 26, 5%. Mersul pe jos este o activitate fizică recomandată practic universal.

Sursa: 420103 Proiectul „Suma Salut” promovează un stil de viață sănătos și în mișcare din îngrijirea primară și comunitară