Primarul conservator al orasului Badalona, Xavi Albiol, a reiterat la iesirea de la Tribunalul din Badalona, unde este judecat pentru acuzatii de rasism, ca unii romani de etnie rroma sunt responsabili in mare parte de lipsa de securitate din oras.

Primarul orasului Badalona este judecat de instanta spaniola pentru incitare la rasism in urma unei actiuni electorale de anul trecut in care a distribuit brosuri cu mesaje impotriva imigratiei si cu mesajul „Nu vrem romani„.

Problema locala cea mai importanta pe care o avem acum in Badalona in aceste momente este lipsa de securitate si o mare parte din aceasta lipsa de securitate este provocata de indivizi romani de etnie rroma„, a declarat Xavi Albiol in fata presei care il astepta la Tribunalul din Badalona unde a fost chemat sa declare in calitate de acuzat pentru incitare la rasism.

Primarul popular a insistat ca nu va renunta sa se planga „pentru ca este o situatie obiectiva” si ca nu-i va uita pe localnicii care sunt afectati de aceasta presupusa stare de nesiguranta care „asediaza orasul„.

Totusi, Xavi Albiol a adaugat ca niciodata nu a semnalat pe nimeni dupa nationalitate sau apartenenta etnica ci doar pe cei care creeaza probleme de convietuire sau lipsa de educatie civica. „Nu vom accepta ca unii sa vina si sa le faca viata imposibila vecinilor„, a spus Xavi Albiol, citat de Europa Press.

In acest sens, Albiol a afirmat ca va face „tot ce poate pentru a face un pic de ordine in aceste zone care au fost uitate multa vreme” si a adaugat ca nu ar fi un primar bun daca nu ar aborda problemele in mod direct.

Primarul cunoscut pentru mesajele sale xenofobe din campania electorala pentru primaria Badalona a fost sprijinit de liderul PP din Catalunya, Alicia Sanchez Camacho, care de fapt a fost alaturi de el atunci cand a distribuit pliantele cu mesajul „Nu vrem romani„.

In urma cu putina vreme, senatorul PDL Viorel Badea l-a „iertat” pe Xavi Albiol pentru ca a distribuit brosuri electorale cu mesajul „NU VREM ROMANI” si s-a deplasat in orasul catalan unde a promis ca Romania se va implica sa rezolve „problema de delicventa” produsa de cetatenii romani, dupa cum informeaza ABC.

Parlamentarul ales pentru diaspora a avut o intalnire cu primarul Xavi Albiol, in care a promis ca se va organiza o delegatie din Romania care va include si reprezentanti ai rromilor pentru a discuta cu cei care sunt stabiliti in Badalona si pentru a rezolva „o problema veche de infractionalitate si crima organizata pentru care trebuie sa ne implicam si sa o rezolvam”

Parlamentarul roman a trecut cu vederea problema creata de actul de campanie in care Xavi Albiol si liderul popoularilor catalani, Alicia Sanchez Camacho au distribuit brosuri cu mesajul „Nu vrem romani” si a remarcat chiar ca el „cunoaste partidul primarului (PP) si nu are o ideologie extremista„.

Pe deasupra, senatorul PDL pentru diaspora a semnalat ca „in Romania pentru asa ceva nu se merge la judecator„, referitor la procesul care i-a fost intentat primarului din Badalona, Xavi Albiol in urma acuzatiilor de rasism care i-au fost aduse. La randul sau, Albiol a zis ca in Badalona traiesc 1400 de romani si a recunoscut ca „majoritatea au venit sa munceasca in mod onorabil, dar exista o minoritate de tigani romani care produc conflicte„.