SUB MOTTO-UL „NE CONTINUEM ÎNGRIJĂ”, ÎN COORDONARE CU PRIMAR

Departamentul de Nursing a Spitalului Universitar din La Princesa și Direcția de Asistență Medicală a Centrului de Asistență Primară au organizat în comun Prima Conferință privind Continuitatea Asistenței Medicale sub titlul „Continuamos Cuidando”. Obiectivul său a fost acela de a împărtăși proiectele și experiențele de nursing lansate în ultimii patru ani, la care au participat profesioniști de la ambele niveluri de îngrijire a pacienților, primar și de specialitate.

Întâlnirea a fost deschisă de directorul de îngrijire al Asistenței Primare a Serviciului de Sănătate din Madrid, Sonia Martínez Machuca, însoțit la masă de directorul de asistență medicală al Spitalului de La Princesa, Pilar Prieto Alaguero, de directorul de asistență medicală a Direcției de asistență a Centrului, Sonia López Palacios și de directorul medical, José Julián Díaz Melguizo.

Conferința, care a avut o sută de participanți față în față și a fost transmisă în direct, a fost organizată în jurul a două mese rotunde intitulate „Continuitatea îngrijirii” și „Experiențe în îngrijire”. În primul dintre ele, au fost abordate patru programe de intervenție în care se concretizează coordonarea și cooperarea între nivelurile de îngrijire, interrelația profesională, feedback-ul și interacțiunea social-sănătății. Un exemplu în acest sens este existența grupului mixt primar-specializat pentru îngrijirea pacienților cu plăgi cronice, în care unificarea criteriilor de acțiune prin elaborarea de protocoale, ghiduri clinice agreate și cataloage unice de produse au îmbunătățit tratarea acestei probleme. . S-a demonstrat, de asemenea, modul în care coordonarea între nivelurile de îngrijire optimizează și îmbunătățește îngrijirea patologiilor cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă, cu managementul integrat al pacientului.

. În prezentarea proiectului „Mișcarea este sănătate: Mergem de la spital la Asistența Primară” în care se promovează mișcarea pacientului ca bază pentru recuperarea acestuia, necesitatea echipelor multidisciplinare care să genereze valoare pentru coordonare. programe. Închiderea acestui prim tabel a fost pusă de proiectul „Educăm împreună: Școala de pacienți și îngrijitori” care pune accent pe importanța formării și informării atât pentru pacienți, cât și pentru îngrijitorii acestora pentru a crește autonomia și independența, astfel încât să faciliteze întoarcerea pacientului acasă. .

În cadrul celui de-al doilea tabel, proiectele lansate în zonă au fost expuse influenței ambelor niveluri de îngrijire prin comun, experiențe dinamice și bidirecționale, cum ar fi: „Asistenta medicală de practică avansată sau expertă, ca soluție la provocarea managementului cronicității”, „Educație pentru sănătatea grupului”, „Proiectul PAPER” sau programul de externare timpurie pentru pacienții respiratori, sau experiențele și activitățile personalului de asistenta medicala specializata in asistenta medicala de familie si comunitate care isi desfasoara activitatea la ambele niveluri de ingrijire.