PP-ul şi PDL-ul se vor sprijini reciproc în campania electorală, precum şi în cadrul instituţiilor europene. Partidul Popular şi Partidul Democrat Liberal au semnat, joi 5 noiembrie, la Madrid, un protocol de colaborare care prevede sprijinul reciproc între cele două formaţiuni, schimbul de experienţă şi informaţii, în special în timpul campaniilor electorale. Senatorul PDL pentru Colegiul Uninominal nr. 1, Viorel Riceard Badea a semnat acordul cu Partidul Popular spaniol, reprezentând formaţiunea din care face parte, iar din partea PP-ului, documentul a fost semnat de Jorge Moragas, coordonator al Preşidenţiei partidului şi responsabil cu relaţiile internaţionale ale PP-ului. Reprezentantul popularilor a calificat protocolul ca fiind un „acord pionier” prin care se caută un răspuns pentru „o nouă realitate„.

 

Cetăţeni europeni dintr-o ţară prietenă cum este România trăiesc în Spania, îşi votează preşedintele în România şi, de asemenea, votează primarii spanioli şi de alte naţionalităţi, din Spania„, a subliniat reprezentantul popularilor spanioli care a precizat că din acest moment colaborarea dintre cele două partide merge până acolo încât se vor sprijini şi la lipitul afişelor dacă va fi nevoie. „Pentru PP este o onoare să semneze acest protocol cu un partid prieten şi european. Noi le vom pune la dispoziţie partenerilor noştri întreaga noastră reţea de persoane şi reţeaua de transmitere a valorilor pentru ca mesajul candidaţilor PDL să ajungă la cât mai multă lume. Desigur, toate acţiunile vor fi analizate dinainte, dar este posibil, de ce nu, să lipim şi afişe dacă e nevoie la un moment dat„, a mai precizat Moragas. Reprezentantul popularilor spanioli a mai precizat că partidul său nu vorbeşte de imigranţi atunci când se referă la români, ci vorbeşte de „noii spanioli” atunci când se referă la comunitatea românească din Spania.

Din partea Partidului Democrat Liberal, senatorul Viorel Badea a remarcat importanţa acestui protocolul pentru partidul său şi a justificat această iniţiativa prin „dorinţa de a creşte bunăstarea comunităţii noastre„.