Aproape 9000 de străini au beneficiat anul trecut de cursuri de reciclare profesională, susţinute de guvernul regional al Madridului, iar în total, politicile de integrare au avut un buget de 1,7 miliarde de euro. Principalul obiectiv al Comunităţii Madrid a fost şi continuă să fie ocuparea forţei de muncă. În acest sens, pe tot parcusul anului 2009, administraţia regională a sprijinit organizarea de ateliere de formare şi orientare profesională.

Planul de Integrare al Comunităţii Madrid are ca obiective prioritare convieţuirea dintre spanioli şi imigranţi, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale celor 1.118.991 de străini care trăiesc în regiunea noastră. Măsurile acestui Plan se bazează pe principiile de egalitate de şanse, coeziune socială şi responsabilitate reciprocă între societatea care primeşte şi cei care emigrează. Pentru asta, i-am inclus pe noii madrileni în programele şi serviciile noastre, în condiţii de egalitate şi fără discriminare sau avantaje„, a precizat Paloma Adrados, ministrul regional de Muncă, pentru Femeie şi Imigraţie, la prezentarea planului din 2009.

În altă ordine de idei, Planul de Integrare al Comunităţii Madrid a promovat proiecte de sprijinire a micilor întreprinzători la care au participat aproape 4500 de imigranţi, iar în privinţa Învăţământul Paloma Adrados a remarcat că elevii străini reprezintă deja 14% din total.

De asemenea, ministrul regional Paloma Adrados a reamintit că administraţia regională promovează comunicarea dintre spanioli şi imigranţi prin susţinearea Centrelor de Participare a Imigranţilor (CEPI), Centrele de Asistenţă Socială pentru Imigranţi (CASI) şi prin intermediul Şcolilor de Profesionişti în Imigraţie şi Cooperare (EPIC).